Lunar, Casa Judeţeană de Pensii înregistrează un deficit de 20 de milioane de lei la plata pensiilor.
În Ialomiţa se înregistrează la această dată 90 de mii de pensionari, ceea ce reprezintă o treime din populaţia judeţului şi presupune că pe umerii fiecărui salariat sunt câte doi pensionari.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Ialomiţa spun că veniturile lunare sunt de 16 milioane de lei iar cheltuielile se ridică la 36 de milioane de lei. ,,În judeţul nostru sunt circa 11 mii de beneficiari ai indemnizaţiei sociale, care în momentul de faţă este în cuantum de 350 de lei. E bine de ştiut că, lunar, casa Judeţeană de pensii plăteşte pentru indemnizaţii, pensii şi nu numai, câte 500 de miliarde de lei vechi, ceea ce reprezintă o sumă extraodinară de mare“, apreciază directorul executiv, Ion Dumitru.
Din numărul total de beneficiari ai Casei de Pensii Ialomiţa, mai puţin de jumătate sunt pensionari la limită de vârstă şi doar 98 sunt pensionări anticipate. Diferenţa o reprezintă pensionarii din fostul sistem de asigurare pentru agricultori, peste 17.500 de persoane, indemnizaţii şi pensii acordate în baza unor legi speciale, aproape 9 mii de beneficiari, veterani şi văduve de război- 2.700 de dosare.
Pensionari buni de plată
235 de pensionari din judeţ au încasat prestaţii necuvenite şi au de restituit statului un cuantum de 1.141.000 lei. Ei au fost descoperiţi la suprapunerea bazelor de date şi li s-au calculat decizii de impunere lunară la plată.
Oficialii de la Pensii spun că deciziile de debit pot fi atât pentru pensii duble cât şi în cazul pensionarilor care lucrează peste cadrul stabilit de lege.
,,Chiar de curând am avut pensie dublă. Era pensionară, avea o indemnizaţie socială minim garantată de 350 lei, a depus un dosar nou ca şi cum nu ar fi avut, a declarat pe propria răspundere că nu are venituri şi a depus pentru pensie de urmaş, murindu-i soţul. I s-a calculat noul dosar, a fost pusă în plată o lună- două până când am suprapus bazele de date, am descoperit şi i-am calculat debitul”, exemplifică directorul adjunct Olivia Postole.
Imputarea sumelor încasate necuvenit nu suportă dobânzi sau penalităţi. Orice decizie privind pensia poate fi contestată de beneficiari în maxim 30 de zile de la emiterea acestora. Contestaţiile se depun la Casele Teritoriale de Pensii iar cazurile nelămurite se transmit la Casa Naţională. În ultimele 6 luni au fost transmise la Bucureşti spre soluţionare 19 contestaţii ale deciziilor de pensii emise de Casa Judeţeană, dar cele mai multe solicitări ale pensionarilor ialomiţeni sunt pentru recalcularea drepturilor.
Ialomiţeni depensionaţi
Dosarele pensionaţilor pe caz de boală sunt periodic verificate la Institutul Naţional de Expertiză şi Recuperarea Capacităţii de Muncă.
Anul acesta, din Ialomiţa au fost trimise la Bucureşti pentru reverificare 6 mii de dosare cu pensii de invaliditate, dintre care 66 de ialomiţeni au fost depensionaţi. 98% dintre contestaţiile făcute de pensionarii de invaliditate cărora li s-a sistat pensia pe caz de boală sunt în favoarea Casei de Pensii. De anul acesta, condiţiile de stabilire a pensiei de invaliditate s-au înăsprit şi se bazează exclusiv pe vechimea în muncă.
“La data apariţiei Legii 263, condiţiile de pensionare de invaliditate au fost mai drastice prin creşterea vechimii necesare la stabilirea unei astfel de pensii. Persoane aflate la vârsta de 56 de ani, pentru a putea lua o pensie de invaliditate îi trebuie 25 de ani de vechime“, precizează Daniel Voicu, şeful Biroului de Stabiliri Pensii.
La nivelul judeţului sunt 11.584 de pensionari de invaliditate, iar în urma reverificărilor de anul trecut, 100 de ialomiţeni pensionaţi pe caz de boală au fost scoşi din plată. Din ce în ce mai multe cazuri de pensionare de invaliditate sunt pentru schizofrenie.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro
mai, cum naiba alegi tu asa poze ? lol :))