În perioada iulie-octombrie 2011, la nivelul judeţului au fost declaraţi peste 3.300 de zilieri

0

Printre persoanele care au muncit cu ziua se regăsesc şi copii, iar media retribuţiei plătite de angajatori este de circa 40 de lei pentru 8 ore de lucru, din care s-a reţinut impozitul de 16% pe venit.
Cele mai multe persoane angajate cu ziua au lucrat în agricultură, în special la praşilă, cules şi sortarea legumelor.
Printre zilieri se regăsesc şi copii mai mici de 16 ani, situaţie neacceptată de normele în vigoare care reglementează relaţiile de muncă.
În cazul în care minorii au peste 16 ani, ei pot lucra numai 6 ore pe zi, iar ca zilieri trebuie plătiţi pentru o normă întreagă, de 8 ore.
Din raportările transmise la Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa, 9 angajatori au folosit copii la activităţi cu ziua şi vor fi amendaţi cu câte 10 mii de lei pentru folosirea minorilor la muncă.
Inspectorul şef adjunct, Aurelia State, precizează că de la intrarea în vigoare a legii, 120 de firme din Ialomiţa au transmis instituţiei evidenţa zilierilor folosiţi în activitate. ,,Numărul registrelor de zilieri eliberate de ITM Ialomiţa a fost de 286, solicitate de 179 de firme. Facem precizarea că o societate poate cumpăra 2 sau 3 registre, pentru fiecare punct de lucru pe care îl are . Numărul de persoane distincte angajate ca zilieri în perioada iulie-octombrie, a fost de 3.336.“
Necompletarea la zi a registrelor de zilieri se sancţionează cu 6 mii de lei.
Pentru angajatorii care folosesc sezonier munca zilierilor, completarea registrelor de evidenţă este o corvoadă în plus. În funcţie de numărul persoanelor luate la lucru, scrierea acestora, de mână, în catastif poate dura şi două ore.
În cazul de la Feteşti, unde s-au găsit în activitate 15 persoane fără contract de muncă, acestea au declarat că lucrează ca zilieri, iar situaţia iniţială, considerată dosar penal pentru muncă la negru a mai mult de 5 persoane, a fost reevaluată. Angajatorul va plăti cel mult 6 mii de lei amendă pentru că nu a completat registrul de evidenţă a salariaţilor, conform legii, parţial la intrarea în tură şi apoi la terminarea schimbului. Societatea incriminată din Feteşti are cel mai mare număr de zilieri folosiţi la muncă în judeţ.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.