Încă o încercare pentru parcul fotovoltaic Gura Ialomiţei

0

Administraţia judeţului revine cu iniţiativa realizării unui parc solar fotovoltaic în zona Gura Ialomiţei pentru obţinerea de energie verde şi utilizarea acesteia în instituţiile publice.
Respins de la finanţare de ministerul economiei, proiectul iniţial a fost redimensionat şi va fi realizat în 4 etape succesive din fondurile proprii ale judeţului. Primul modul al investiţiei a fost adoptat miercuri de consilierii judeţeni, iar într-o jumătate de an proiectul ar putea fi finalizat.
Valoarea primei etape a parcului solar fotovoltaic din zona Gura Ialomiţei este de 4 milioane 500 de mii de lei, cu o durată de execuţie de 6 luni. Fiecare modul realizat va avea o putere instalată de 0,5 MW, iar realizarea acestui program va include judeţul Ialomiţa în rândul producătorilor de energie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a precizat ca prim câştig al investiţiei utilizarea resurselor regenerabile şi costurile mai scăzute ale energiei electrice obţinută.
Proiectul implică şi o compensare a investiţiei cu certificate de energie verde care pot fi tranzacţionate ulterior în comunitatea europeană.
Privind la frământările din spaţiul european, consilierul judeţean Nicolae Sitaru a solicitat câteva precizări referitoare la viabilitatea proiectului, cu temerea ca energia verde să nu devină foarte scumpă, peste noapte.
Cu sau fără certificate verzi, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Martin, investiţia se va amortiza în maxim 9 ani, iar următorii 16 va merge pe profit.
În acelaşi timp, Consiliul Judeţean Ialomiţa a contestat în instanţă refuzul ministerului economiei de a califica spre finanţare proiectul iniţial al parcului solar fotovoltaic din zona Gura Ialomiţei.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.