Harababură la BAC

21

 

Încurcătură de subiecte la proba profilului din cadrul bacalaureatului.
În centrul de examinare de la Liceul de Arte din Slobozia, o clasă de matematică informatică a primit subiecte mai uşoare, corespunzătoare nivelului MT2, pentru clasele de real.
Inspectorul general şcolar, Ilie Stavăr, spune că eroarea este gravă dar îi favorizează pe elevi, motiv pentru care lucrările rămân valabile: “este o confuzie grava, au ajuns subiecte MT2 la o clasa care trebuia sa primeasca MT1 – o clasa de mate-info a primit subiecte de real. Subiectele ar parea mai simple, dar impreuna cu inspectorul de specialitate am comparat subiectele de la MT1 si de la MT2 si intrucat programa MT2 este cuprinsa in programa MT1 la matematica, subiectele au cuprins acelasi spectru de verificare a competentelor insusite de elevi. Greseala exista, nu o negam, ea s-a petrecut la o singura clasa cu 16 participanti si a favorizat, de fapt, elevii”.
Cei 16 elevi au profitat de confuzia subiectelor de la MT1 cu MT2, şi au tăcut mâlc, deşi pe foaie scria clar nivelul de competenţe al subiectelor:
“eroarea a venit din neglijenta, subiectele nu s-au tras la xerox in totalitate pe profil. Domnii din comisie au tras pe sali si in felul acesta a existat posibilitatea ca cel de la xerox sa multiplice: a multiplicat pentru 2 sali iar pentru a treia sala , din greseala, a multiplicat un MT2 care s-a introdus intr-un plic pe care scria MT1. Partea cea mai grava este ca elevii nu au sesizat – pe foaie scrie, subiecte propuse pentru profilul real, matematica informatica. Dar elevul, sa o spunem si pe a dreapta, i s-au dat niste subiecte mai usoare, a simtit ca le face… de ce sa anunt, nu? e o doza de parsivenie aici, ce sa mai spunem… asistentii, aveau si ei datoria sa se uite pe foaia respectiva, dar lucrul acesta nu a fost prevazut la instruire, pentru ca noi am primit in anexa 3 o instruire care ii absolva de vina asta”.
Toţi membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul de Arte din Slobozia vor fi sancţionaţi. Astăzi, elevii şi părinţii se vor întâlni cu inspectorul general şcolar pentru a li se comunica decizia comisie naţionale, şi anume că lucrările lor rămân valabile.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

21 comentarii

  1. si presedintele comisiei judetene? adica domnu’ cu “spectrul de verificare”? se spala pe maini? eu am inteles de aici ca au fost favorizati elevii parsivi! care, in emotia fireasca, nu s-au uitat ce tip de subiecte au in fata, de parca era treaba lor! dar ce nu am inteles este cum se vor identifica lucrarile? ca in antetul completat de elevi scrie T1, subiectele sunt de T2, baremele…?!?!?

  2. Competentul de “general” a numit cele mai “geniale” comisii la Bac. Cred ca le-a dat o dictare si, daca a vazut ca nu stiu sa scrie corect, (in orice caz, nu mai bine decat el), i-a promovat la rangul de membri ai comisiilor de ex. Acest om are vocatia incompetentilor cu pretentii de genii! Vorbesc muuult, dar fac ce au facut si astia la ex. Este ilustrativ incidentul!!!

  3. Cum ramane insa cu ceilalti elevi din celelalte sali si licee? Ei sunt direct dezavantajati de faptul ca au primit subiecte mai dificile decat cei 16 de la Liceul de Arta! In conditiile in care media la examenul de bacalaureat este luata in considerare si la admiterea la facultate sau un elev de la matematica – informatica ce a primit subiectele corespunzatoare disciplinei poate ca nu promoveaza bacalaureatul la proba de matematica consider ca toti ceilalti elevi ar trebui sa dea in judecata responsabilii de aceasta eroare pentru ca i-au favorizat pe cei 16!!! Ganditi-va ca 1 elev din cei 16 si unul din ceilalti dau la aceeasi facultate si profil iar media de la Bacalaureat ii departajeaza iar al doilea nu intra la facultate – e o nedreptate monstruoasa iar cei vinovati trebuie sa plateasca!!

  4. sa ma scuteti cu lipsa sanselor egale, in conditiile in care pe nimeni, dar mai ales pe parinti, nu-i intereseaza ce au in cap odraslele lor. asa buimaici, si chipurile emotionati, elevii aia trebuiau sa vada ce scrie pe foaia de examen. mi-aduc aminte cand anul trecut o clasa intreaga a scris in dreptul numelui exemplul de pe tabla, ,,florin ionescu“, desi erau copii de familii celebre, exclusiv ionesti. sau sa ne spuna elevii aia de 5 pe linie cum reusesc la bac sa ia peste 8. cu bani din economiile lor, sau de la ciorapul babacilor? in comparatie cu fitzele de sezon, insp general e parfum!

  5. none
    N-ai inteles nimic. Tocmai “parfumul” da care zici intreţine starea asta de lucruri. De aia nu le anulează lucrările celor 16! “Cotizaţia” să trăiască! Dar tu nu prea înţelegi relaţia cauză-efect!

  6. Vi se pare ca facem parte din administratie? Ne-au fost furnizate si am scris! am vazut pe foaie determinanti,matrice adica matematica si am scris! sincer cine se uita sus? daca vedeam in fata istoria romanilor atunci da! nu ne mai jigniti si nu ne mai atacati din toarte partile. nu aveti nici un drept!!! a fost GRESEALA LOR. Asa ca domnisoara- doamna Clementina Tudor nu ne mai aduceti acuze si jigniri pentu incapabilitatea celorlalti de a administra un examen!!!

  7. Cei 16 elevi au profitat de confuzia subiectelor de la MT1 cu MT2, şi au tăcut mâlc, deşi pe foaie scria clar nivelul de competenţe al subiectelor:
    Ale cui sunt cuvintele astea ?? Cu ce drept va permiteti sa vorbiti atata timp cat nu ati fost in sala si nu ati participat? daca am fi tacut ca “ne-ar fii convenit” am mai fi spus la altii? am mai fi aratat sub altor colegi? Va rog…trecem prin destule emotii si am trecut prin destule probleme ca sa mai fim “acuzati” de persoane carora le este usor sa vorbeasca si sa arunce vina pe noi ca sunt frustrati. Stiti vorba aia romaneasca ” Sa moara si capra vecinului “…

  8. Doamna Clementina Tudor,as dori sa va aduc la cunostinta faptul ca un elev cand primeste subiectul nu este interesat de ceea ce scrie in antet,ci mai debraba nu credeti ca ar trebui sa fie interesat de continutul subiectelor? NU mai considerati ca “e o doza de parsivenie aici” pentru ca nu este deloc asa. In plus nu cred ca ar trebui sa platesca elevii pentru greseala profesorilor si nici ceilalti elevi carora li s-au dat subiecte corecte nu au niciun drept sa-i judece pe cei care au primit asa zisele”subiecte usoare”. Haideti sa fim seriosi,gradul de dificultate a fost mai scazut cu un procent de 1%,asa ca as dori sa nu mai apara “viteji” peste noapte care sa spuna ca subiectele de la matematica T2 puteau fi rezolvate cu foarte mare usurinta !

  9. @Cristina și Mihaela
    Vă doresc din tot sufletul să nu luați acest examen. Voi sunteți atât de proaste (da proaste) încât nu faceți diferența între textul ce aparține autoarei și citatele din întâiul stătător al inspectoratului școlar. Drept urmare e cazul să mai repetați un pic materia din ultimii 18 ani de școală.

  10. Cristina, fato, ai atata tupeu incat nu prea isi mai au loc emotiile in ecuatie. doar poate daca sunt invers proportionale cu cunostintele voastre. de fapt voi aveti o singura problema, ca vreti 10 fara sa stiti nimic. ai dreptate insa, la faza asta sunt de vina si profesorii si parintii vostri.

  11. toopeu…in primii 18 ani nu faci scoala decat vreo 12 ani…asa ca poate ar trebui sa mai repeti tu poate 125 de ani de scoala . daca nu ai trecut cumva de mult prin anii de facultate de la fr…

  12. @madonna: apreciez solidaritatea prostiei – te bagi în discuție ca musca în lapte.
    Și pentru că defapt inițial am vrut să spun [b]ultimii 18 ani de viață[/b] (deci ultimii nu primii madonna) – deoarece lesne se poate observa domnișoarele de mai sus au nevoie să repete și cei 6-7 ani de acasă nu numai pe cei 12 în care au vizitat școala.

  13. @toopeu…stii care e problema? ca va cramponati de niste chestii atat de minore cand de fapt in tara asta sunt atat de multi prosti in functii atat de inalte si numai, incat niste copii ca iau 10 la mate pe niste subiecte usoare e chiar praf in ochi…va intreb eu oare aveti voi toti astia de comentati ca de ce asa si pe dincolo, repet aveti tupeu sa mergeti in fata ministerului, inspectoratului, parintilor , copiilor sa spuneti ca vreti dreptate? sau cand suntei si voi intr/o situatie nashpa incercati sa va eschivati apeland la tertipuri , pile , relatii….???

  14. bai i/a mai intelegi ce vreti pana la urma….i/a interesati/va de ce ploua afara? nu cumva e mana cuiva? pur si simplu copiii astia incearca sa castige pe proasta gestionare a ministerului si tuturor incompentilor din sistem , si de ce nu s/ar folosii de prostia lor? ca tocmai zilele trecute funeriu declara ca in sfarsit anul asta bacul a fost foarte bine organizat….

  15. @madonna: Inițial comentariul meu se referea la lipsa de cunoștințe elementare a celor două domnișoare, și anume că nu sunt capabile să facă diferența între textul scris de Clementina Tudor și citatele din aberațiile debitate de Stavăr.
    În ceea ce privește treaba cu dreptatea sau nedreptatea pile sau relații lucrurile sunt simple – Indiferent de ce spune Stavăr, ministerul, ministrul “genului” greșeala aparține în totalitate secretarului și președintelui de comisie (în ambele cazuri și la Arte și la CNVM) – secretarul și președintele au obligația să verifice plicurile cu subiectele multiplicate pentru fiecare sală să le lipească (sigileze) să le semeneze și să le ștampileze.
    Soluțiile adoptate până la urmă au fost în avantajul celor examinați – la Arte li se consideră proba validă chiar dacă au fost subiecte mai ușoare – pentru cei de la Cuza (Centrul de examinare CNVM) s-a repetat proba cu subiecte din programa de examen aferentă profilului lor.
    Putem spune, pe bune dreptate, că și elevi au o parte de vină – nu au semnalat – ok nu îți dai seama că sunt alte exerciții mai ușoare deoarece tot din matematică sunt – dar când tu ai învățat (rezolvat subiecte posibile) pentru proba asta MT1 și în față ai MT2 scris pe foia cu subiecte – nu crezi că e normal să semnalezi?
    Dacă nu observa nimeni – Centrele de corectare nu corespund cu centrele de examinare – daca toate lucrările se întorceau notate cu 0 – era tardiv și presupunea reexaminare în sesiunile următoare.

  16. madonna, de fapt nici pe tine nu te intereseaza cine a gresit ci doar cine a pierdut sau cine a iesit in avantaj. problema e a lipsei de corectitudine, ceva ce pe nimeni nu mai intereseaza, cu atat mai putin pe absolventii de liceu. ca daca erati bazati, indiferent cum ar fi fost subiectele, ati fi luat 7 in loc de 9, si nu 2 in loc de 5.

  17. concluzia este clara: elevilor nu le mai arde de scoala…

    dar, daca cel mai important om din stat se pisa pe scoala si pe profesori, cum vrei sa se comporte elevii fata de scoala si profesori ?
    …nu mai zic fata de politie, primar si celelalte autoritati…

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.