Instigarea la ură şi discriminare se pedepseşte penal

0

trrte

sursa foto: facebook

Noile coduri aduc constrângeri noi jurnaliştilor! Acestea condiţionează exprimarea în spaţiul public atât a jurnaliştilor cât şi a cetăţenilor. 
O opinie scrisă pe facebook poate fi considerată atingere la imaginea unei persoane sau a unui grup etnic şi pedepsită în consecinţă. Aspectele au fost ieri dezbătute de reprezentanţii Centrului pentru Jurnalism Independent cu liceeni de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Slobozia, dar şi cu jurnalişti din presa locală:
audio Cristina LUPU
Cristina Lupu, director de programe în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent a mai precizat că prevederile privind viaţa privată a persoanelor publice sunt mai stricte, însă dacă aceste informaţii servesc interesului public pot fi furnizate. 
Un singur ajutor primesc jurnaliştii în meseria lor, prin noile coduri, şi anume că orice discuţie avută de o persoană publică cu un reprezentant al presei se prezumă o comunicare oficială, iar informaţiile exprimate pot fi folosite.
În schimb, difuzarea şi publicarea de informaţii din dosarele de cercetare care încă nu sunt în faza de urmărire penală pot fi incriminate penal şi în dreptul jurnaliştilor. Propunerea a trecut de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, iar temerea fundaţiilor şi ONG-urilor preocupate de libertatea presei din România este că, în lipsa implicării breslei în tratarea acestor subiecte, va fi adoptată tacit.                
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.