Învăţământul gratuit din România este tot mai mult susţinut financiar de părinţi

27

scoala 2 urziceni

Pentru binele elevilor, în unităţile şcolare cu pretenţii se predau diferite cursuri plătite de părinţi direct cadrelor didactice, astfel încât acestea reuşesc să-şi rotunjească lunar veniturile, care în mare parte rămân nedeclarate.
Pentru dascăli, aranjamentul este firesc; pentru unii dintre părinţi, însă, costurile sunt peste puterile lor, iar retragerea copilului din activităţile colectivului chiar umilitoare. Cât priveşte politica managerială a şcolii, în cele mai multe cazuri aceasta vizează succesul, indiferent de legalitatea metodelor folosite. Un exemplu concret este la Şcoala 2 din Urziceni.
Un ascultător ne-a sunat la redacţie pentru a ne semnala că la Şcoala 2 din Urziceni elevii de la clasele întâi şi a doua fac, peste program, un opţional de engleză, pe care părinţii îl plătesc direct doamnei profesoare, fără chitanţă sau vreun act doveditor. Reproşul denunţătorului era că aceştia sunt bani câştigaţi la negru, iar conducerea şcolii ar avea o minimă obligaţie de a nu gira o astfel de activitate. Demersul nostru a urmărit însă cât se mai respectă egalitatea de şanse ale elevilor la educaţie, un aspect total ignorat de autorităţile în domeniu…
“Până a verifica, deja se tulbură niște ape, deja se fac niște valuri, deja se pun niște etichete”
Adunaţi în curtea şcolii înainte de încheierea orelor de curs, bunicii şi părinţii se feresc să se pronunţe deschis, dar recunosc indirect plăţile informale pe care le fac către şcoală pentru materiale didactice ajutătoare furnizate la clasă pentru acasă, meditaţii şi fondul clasei.
audio parinti
Aceeaşi politică a struţului o practică şi conducerea Şcolii 2 din Urziceni. Directorii Florin Popescu şi Daniela Matache spun că orele se organizează în afara programei şcolare, dar evită să se pronunţe cum şi cu cât se plătesc.
audio conducerea scolii
Situaţia de la Şcoala 2 din Urziceni este o curiozitate pentru reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, până acum obişnuiţi cu discuţii referitoare la profesorii care fac meditaţii fără a declara veniturile dobândite în timpul liber. Cert este că doamna profesoară de engleză, Marcela Jalbă, nu este înregistrată la FISC ca persoană fizică autorizată pentru a putea desfăşura activităţi contractuale cu părinţii prin intermediul şcolii. Iar dacă părinţii acceptă să plătească şi declară contrariul este doar alegerea lor. Dar au obligaţia să-şi asume cum vor construi viitorul copiilor lor: drept sau strâmb?

Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

27 comentarii

 1. Asta se întâmplă în toate școlile, inclusiv în Slobozia.
  Se plătesc bani grei pe manuale, ore de engleza, reparația clasei și a mobilierului din clase, profesorii fac bișnita cu reviste.
  Nu da nimeni nicio chitanță. Verificați la școala nr 2, 3,1… În orice școală se cer bani, învățământul de stat e gratuit doar în acte.

 2. Cei care ii denunta pe cei care sunt foarte cautati de parinti si de copii nu sunt decat niste mediocri invidiosi ca nu da nimeni nicio ceapa degerata pe ei. Parintii din inregistrarile dv. spun foarte clar cum stau lucrurile. Ar trebui sa fie felicitati cei care sunt cautati de catre elevi, in timpuri in care majoritatea lor se departeaza tot mai mult de scoala. Statul sa ofere cadrul legal prin care acestia sa fie remunerati in functie de rezultate si valoarea prestatiei lor, iar ciudosii de pe la colturi ar trebui sa isi faca treaba prin clase, asa incat sa nu mai fie nevoiti parintii sa apeleze la altii pentru a le face lor treburile.

 3. Pentru orele suplimentare nu exista cadru legal. In Occident toate aceste ore peste program se platesc prin contabilitatea institutiei in care ele se desfasoara. In Romania, nu. Si, in orice caz, parintii nu spun ca se tin in mod regulat sau ca se plateste ceva. In al doilea rand, daca va bazati doar pe un telefon anonim, si nu pe trei surse relevante, asa cum va obliga legea si pe voi, sclipitorilor, se numeste ca executati pe cineva, la sugestia vreunui ”prieten” binevoitor. Ca despre dreptate nu poate fi vorba, atat timp cat astfel de ore se fac si la Sc.1, si in Slobozia. Poate mai descoperiti ca se fac ore si de pictura, si de sport si de informatica, sub aceeasi forma. La clasele primare.
  Normal, apoi, ar fi fost sa va duceti sa intrebati si persoana in cauza. Tot legea jurnalismului spune ca trebuie sa prezentati ambele variante ale problemei, inclusiv opiniile invatatoarelor care i-au solicitat ajutorul acestei profesoare. Vedeti ca voi dati cinstea pe rusine, transformand o sursa de informare intr-un sant plin de tate barfitoare.

  • Ioane, doamna respectivă face orele alea, indiferent dacă recunoaște sau nu vreun părinte ori director de școală (deși aici aveam pretenții). Orele se fac, părinții cotizează, doamna încasează – ăsta e adevarul gol goluț, indiferent dacă am avut noi trei surse sau una. Că și în alte școli se practică treaba asta? Nu mă îndoiesc. Dar asta nu este o scuză, ci mai curând o oglindă pusă în fața sistemului: unii fac pipi pe lege, alții închid ochii, să nu vadă, învățământul scoate câteva vârfuri și în rest analfabeți pe bandă rulantă – și tu ne scoți pe noi vinovați că stăm pe marginea șanțului la o sămânță. Sunt curios câți profesori se vor înregistra la fisc după acest articol, într-un acces de conștiință.

 4. Toti, cu siguranta! Eu sunt curios sa vad daca voi, care cereti declararea veniturilor profesorilor din meditatii sau latele, intr-un acces de constiinta, va cereti scuze de la noi, cititorii, ca NU ATI RESPECTAT DEONTOLOGIA VOASTRA PROFESIONALA cerand informatii din trei surse, cu nume si prenume. Sau pipi-ul vostru e mai nobil?

 5. CODUL DEONTOLOGIC AL ZIARISTULUI
  ADOPTAT DE CLUBUL ROMAN DE PRESA

  ARTICOLUL 1
  Ziaristul are datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat.

  ARTICOLUL 2
  Ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin 2 surse credibile.

  ARTICOLUL 3
  Ziaristul nu are dreptul sa prezinte opiniile sale drept fapte. Stirea de presa trebuie sa fie exacta, obiectiva si sa nu contina pareri personale.

  ARTICOLUL 5
  Ziaristul va da publicitatii punctele de vedere ale tuturor partilor implicate in cazul unor pareri divergente. Nu se vor aduce acuzatii fara sa se ofere posibilitatea celui invinuit sa-si exprime punctul de vedere. Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor pana cand o instanta juridica nu se va pronunta. Se va evita publicarea comentariilor si luarilor de pozitie asupra unor cauze aflate pe rol in justitie. Aceasta nu exclude relatarile obiective asupra faptelor in evolutia lor. Ziaristul nu se substituie institutiilor si puterilor publice.

  ARTICOLUL 10
  Ziaristul si redactia au datoria de a face corectiile necesare in cazul in care, din vina lor, vor fi date publicitatii informatii inexacte. In asemenea cazuri, institutia respectiva de presa are obligatia de a publica/difuza, in termen de 5 zile de la primire, pentru publicatiile cotidiene, agentiile de stiri, posturile de televiziune si radio, si in proxima aparitie, pentru publicatiile periodice, dreptul la replica al reclamantului, ca forma esentiala de reparare a prejudiciului adus acestuia.
  In cazul in care o publicatie refuza publicarea dreptului la replica, partea vatamata se poate adresa Consiliului de Onoare al CRP. In baza acestei sesizari, Consiliul de Onoare se va adresa publicatiei, cotidianului, agentiei de stiri, postului radio si televiziune in cauza si va cere imperativ respectarea Codului deontologic, in cazul in care replica este intemeiata. Ignorarea acestui demers va atrage dupa sine o delimitare publica a CRP de pozitia publicatiei respective.

  Fara suparare!

  • @ dodo
   1. Clubul Roman de Presa este o chestie care, pe noi, cei din presa de provincie, nu ne reprezinta. Candva, cand am incercat sa ne inscriem in CRP, nu s-a putut pentru ca redactia noastra nu numara minim 25 de redactori, ceea ce face respectiva chestie (repet intentionat cuvantul) exclusivista. Sa-si respecte ei codul deontologic;
   2. astept dreptul la replica sugerat de articolul 10 de mai sus, precum si raspunsul la intrebarea: este adevarat ca ati facut cele sustinute de ziarist in articol? un raspuns prin da sau nu, fara nuante de gri, fara argumente gen “ce de olimpici scot eu pe banda rulanta”. ati luat bani? i-ati declarat la fisc? asta e tot ce vreau sa stiu, despre asta este articolul, vezi articolul 1 al codului invocat.
   ps: pipi-ul meu n-o fi mai nobil, dar nici nu-l ascund sub pres.

 6. @Gura Ialomitei Raspuns :0 (zero).Cel mai ciudat este faptul ca elevi fac meditatie cu profesorul care le preda si la scoala……..presupun ca la ei acasa le vine inspiratia.

 7. Gura Ialomiței zice că:
  “doamna respectivă face orele alea, indiferent dacă recunoaște sau nu vreun părinte ori director de școală” – a afirmat cineva ca nu le face? Scoteți-vă ceara din urechi!
  “părinții cotizează, doamna încasează” – aveți o dovada palpabilă in acest sens sau faceți afirmații gratuite? De vorbe suntem sătui.
  “o oglindă pusă în fața sistemului” – EROARE – a fost o execuție în stil mafiot.
  “învățământul scoate câteva vârfuri și în rest analfabeți pe bandă rulantă” – verificati daca puteti cati elevi analfabeti de la Scoala 2 s-au calificat pentru olimpiada judeteana de matematica – toate locurile 1 la toate clasele si de la clasa a 8-a, clasa doamnei profesoare pe care ati “murdarit-o” – primele 9 locuri. Astea sunt rezultate.

  • @ion2
   “învățământul scoate câteva vârfuri și în rest analfabeți pe bandă rulantă” – cu ce am gresit in afirmatia mea? ia uite aici: 10 absolventi (6,54%) dintre absolventi au luat bacul. la armasesti, nicinul. nu ma face sa caut in stirile de asta-vara, ca e dezastru.
   si-mi reprosezi ca afirmatia mea nu e sustinuta de realitate???

 8. Ce legatura are BAC-ul cu subiectul de fata? Daca ati fost atenti, REZULTATELE ELEVILOR D-EI, de la engleza la orice alta disciplina sunt de top. Voi ganditi cand spuneti ca de aia nu merge invatamantul romanesc?
  Apoi, o tot dati cu chitanta! Ce chitanta, frate, aveti vreo dovada? Dati dovada, sa ne lamurim si noi! Daca se taie chitanta, vor lua BAC-ul toti elevii din judet? Voi vedeti ce argumente lipsite de creier aduceti? Cauzele sunt la profesorii care sunt mediocri, ca sa ma exprim bland, sau la cei care NU FAC NIMIC la ore. Lenea de la catedra de lb. engleza de la un vestit liceu este de notorietate in Urziceni. De ce nu militati pentru corectitudine si acolo? Ca ziceti ca de dragul sistemului ati luat atitudine! Sau v-au sucit mintile cei care v-au intors cheita? Repet, cautati-i un singur elev care nu a luat vreun examen si o sa vedeti cum stau lucrurile. N-o sa gasiti.

  Parerea mea si a multor altora care cunosc situatia este ca va ajutati prietenii sa rastoarne conducerea, pentru a reveni ei in functie! Mai ganditi-va, ca este pacat ca cei cre au rezultate foarte bune sa fie executati de mizeriile care nu au dobandit niciodata nimic decat prin atacuri de acest tip!!!!

  • @ion
   stimabile, nu o cunosc pe doamna, nu cunosc niciun profesor de la scoala respectiva. dar am aflat (fara sa ma straduiesc prea mult) ca la scoala dvs taman ce s-a schimbat conducerea de pe vremea de trista amintire a pedeleului cu una agreata de viitoarea trista amintire a useleului.
   vad ca vorbiti in numele dvs si al “multor altora”- eu scriu in dreptul meu, nici macar in locul autorului articolului. MIE, nu altcuiva, mi se pare o fapta reprobabila sa faci meditatii si sa nu tai chitanta. MIE, nu “multor altora”, mi se pare anormal sa faci meditatii cu propriii elevi. MIE, nu altcuiva, mi se pare anormal ca, daca iei bani pe meditatii in cadrul scolii, sa nu platesti chirie pe spatiul in care faci acele meditatii.
   ESTE O PROFESOARA EXCELENTA? TOATA STIMA! IA BANI PENTRU ACELE MEDITATII? atunci sa o lasam mai moale cu mania proletara si sa intram in legalitate.

 9. @ion, @dodo sau….Florin Popescu, ne adresam uneia, doua sau catre 3 persoane diferite, dar pt care avem acelasi raspuns.
  codul acela deontologic pe care l-ati afisat va spune cumva si ca demersul jurnalistic NU trebuie impiedicat sau constrans de autoritatile vizate?
  Cum va permiteti sa improscati cu noroi dupa ce directorii scolii nu au avut decenta unui raspuns clar si au incercat sa paseze de la unul la altul aceasta tema fierbinte? La scandalul din vara de la bacalaureat, cand si un profesor de la scoala 2 Urziceni a fost implicat sub acuzatia de mita, unde erati, aparatori ai imaginii scolii?
  D-le Florin Popescu, pe ce principii morale si deontologice va bazati cand va adresati presupusilor patroni ai postului pentru a plati politele orgoliului dvs. ranit? Va caracterizeaza aceasta tehnica? Pentru ca este eminamente comunista! Aveti curajul unui drept la replica, macar, daca nu ati avut decenta sa va dati nr. de telefon pentru a putea fi contactat ulterior! Scoala este o institutie publica, nu o feuda de partid!

 10. Omul acela din scoala 2 care a fost murdarit de aceiasi „prieteni” nici nu a fost la BAC. Mai terminati, ca sunteti pe langa! Lucrurile se leaga: trebuia sa fie manjit, pentru ca se auzise ca va reveni ca director atunci. Acum, alt atac la conducerea scolii! Si din partea acelorasi indivizi! Spuneti-le sa se duca la concurs, DACA AU CURAJ, si sa nu mai atace, pentru ca mint prost si va duc si pe dv. in ridicol! Fiti mai inteligenti si nu va lasati manipulati!
  Apropo, d-na inv. care v-a „informat” a mentionat azi ca „nu asa trebuia sa iasa” reportajul dv. In consecinta, va va vizita, a spus, ca sa va traga de urechi sau altceva. Vom vedea. Oricum, nu i-ati respectat „indicatiile” si s-a suparat!

 11. draga @Vasilica, pt a nu mai fi ,,pe langa“ ar fi indicat ca breasla dascalilor sa-si asume un punct de vedere public, nu pe la colturi sau in bisericute la cancelarie. Aveti puterea de a purta un dialog cu un reporter Radio CAMPUS? Daca da va asteptam sa ne sunati! Daca nu, va rugam sa ne scutiti de indicatii!

 12. Inclusiv in gradinite si crese nu private ci de stat ca de ex. cea din Tandarei, directoarea pune angajatii sa ne ceara noua, parintilor, jucarii, rechizite, consumabile lunar, gen apa plata 5 litri, hartie, coli, servetele umede, de masa, role hartie bucatarie, la cresa cuburi, jucarie de plus, set de bucatarii, jucarii plastic etc. in valoare de 50 lei lunar. Ce va mirati de ore de engleza platite in scoala?

 13. Diferenta este ca la dv., doamna, va cere directoarea, iar aici, PARINTII cer orele de engleza. Si daca ceri ceva, nu mai poti comenta cand primesti, caci, altfel, ori esti dus cu capul, ori iti arde de joaca, ceea ce e tot aia, avand in vedere pe cine si cum implici!

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.