Oraşul de Floci: la plăcinte, înainte!

4

Mâncăruri şi gustări pe alese la festivalul concurs de tradiţie culinară ialomiţeană “La casa Tudorii” de la Giurgeni. Printre concurenţi s-a aflat şi popota jandarmeriei, cu fasole la cazan.
Pe lângă premianţi, în selecţia făcută de Radio CAMPUS se regăsesc şi cei care au impresionat publicul dar au avut mai puţină trecere la papilele gustative ale comisiei de specialişti. Cum gusturile nu se discută, decizia juriului rămâne suverană, iar strădania participanţilor mai mult decât lăudabilă.
Surprinzător, preparatele din peşte au fost prea puţin apreciate de juriu, deşi în tradiţia Oraşului de Floci, peştele ca şi carnea de oaie reprezentau produse de bază în consum. Poate că ar fi trebuit o secţiune separată pentru mâncărurile cu peşte… Cu siguranţă însă elementul tradiţional a scăpat juriului la aprecierea saramurii cu sergenţi, iar prezentarea de la standuri a trecut cu totul neobservată de hoardele de vizitatori care, precum termitele, au devastat totul în urma lor.
La mâncăruri calde, locul întâi a fost acordat pentru Ciorba Tudorii, iar impresia generală a fost că premiul a fost dat mai mult pentru denumirea preparatului, şi mai puţin pentru specificul ialomitean. Locul doi a fost adjudecat de pastrama de berbec cu vin la cuptor. O impresie deosebită a făcut însă standul Clubului elevilor de la Urziceni, coordonat de maestrul Geo Militaru.
Clubul elevilor din Urziceni a obţinut locul trei la secţiunea de preparate calde cu sărmăluţe de post în foi de viţă. Dintre învăţăcei se remarcă fraţii gemeni Andrei şi Gabriel Marinică, elevi în clasa a XI-a la matematică-informatică, înzestraţi însă pentru arta culinară. Ei spun că moştenesc pasiunea pentru gastronomie de la tatăl lor şi că au prea puţin timp să-şi ajute mama în bucătărie.
La produsele de patiserie şi cofetărie, juriul a apreciat o plăcintă cu dovleac, biscuiţi în casă şi râioasa cu gem şi nucă. Marea învinsă a fost Elena Popa din Gheorghe Lazăr ale cărei prăjituri au încântat toate gospodinele adevărate.
Oarecum simplu de apreciat, la produsele conservate locul unu a ocupat zarzavatul pentru ciorbă. O revelaţie a reuşit Inspectoratul Judeţean de Jandarmi cu fasolea la cazan. Echipa ,,Fantasticilor“ a dat de mâncare la toată adunarea dar se numără printre cei care au primit premii de participare.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

4 comentarii

  1. cati bani sau cheltuit si care au fost realizarile spectaculoase ?mai bine se rugau de primarul Amarei si uneau festivalurile de clatite si placinte…pesediste.

  2. Sunt indignat, de ce nu scrie nimic de ciuperca-psd ( care a ingropat destui bani ai consiliului judetean aici)? Dom’ne, asta-i campanie sau ce? Varzavat psd-ist, reclama-i bre, la protectia votantului ialomitean!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.