La Slobozia, parintii fetitelor de clasa a patra refuza în majoritate vaccinarea copiilor împotriva cancerului de col uterin

0

În urma consultarilor organizate la scoala, foarte putini parinti si-au dat acordul ca fetitele lor sa faca acest vaccin. În principal, refuzul parintilor a fost justificat de lipsa informatiilor care sa garanteze ca vaccinul nu prezinta riscuri majore. 

 Consultarile cu parintii fetitelor  din clasa a patra au fost organizate la inceputul acestei saptamani, in prezenta personalului medico sanitar din  fiecare scoala. Desi au primit pliante cu precizari asupra avantajelor vaccinarii impotriva cancerului de col uterin, de frica unor reactii adverse, parintii au refuzat sa consimta la vaccinarea copilelor. Directorul scolii numarului 2 din Slobozia, Gabriel Ionita, spune ca din cele 56 de eleve de clasa a patra, niciuna nu va fi vaccinata cu HPV. O situatie similara se inregistreaza si la Liceul de Arta, unde, spune directorul Dumitru Ciuboata, dintre toate elevele de clasa a patra, doar parintii a trei fete au consimtit ca acestea sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin.
Reprezentantul Autoritatii de Sanatate Publica Ialomita, Daniela Neacsu precizeaza ca reactiile adverse ale vaccinului HPV sunt acelaeasi ca la orice alta imunizare.
Vaccinarea cu HPV a inceput in SUA in urma cu 6 ani si a cuprins 16 milioane de persoane. Supozitia ca decesul unor copile a fost cauzat de vaccinul impotriva cancerului de col uterin a determinat  temerea in privinta vaccinarii cu HPV. Vaccinul reduce riscul imbolnavirii cu 80%, iar Romania detine rata cea mai mare din Europa la mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. In Ialomita au fost depistate circa 500 de femei cu risc de imbolnavire.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.