La Slobozia preţul la apă a fost majorat cu creşterea de TVA

4
Consilierii locali din Slobozia au aprobat majorarea preţurilor la apă, canal şi epurare cu 5 procente, cât reprezintă de la 1 iulie creşterea TVA-ului.
Mărirea preţurilor la serviciile prestate de URBAN a alterat opiniile unui consilier local, decis să impună în plenul şedinţei ideea ca societatea de furnizare a apei să suporte creşterea TVA-ului, la fel cum se întâmplă în comercial la anumite produse.
Primarul Gabi Ionaşcu a explicat că preţurile practicate de URBAN rămân neschimbate, la valoarea aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.
Creşterea TVA–ului cu 5 procente determină mărirea preţurilor la apă, la 2 lei şi 23 de bani metrul cub, la canalizare la un leu şi 67 de bani, iar pentru epurare costul este de 64 de bani.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

4 comentarii

  1. Apropo de cresterea TVA….
    Nu trebuia marit tot pretu cu 5% ci doar TVA-ul.
    Spre exemplu, sa luam suma de 1.000.000 lei vechi fara TVA
    Cu TVA 19% vine 1.190.000 lei vechi
    Cu TVA 24% vine 1.240.000 lei vechi

    INSA, daca pui 5% la valoarea de 1.190.000 vine 1.249.500, prin urmare un client la 1 mil de lei vechi fara TVA pierde din marirea aiurea a pretului 9.500 lei vechi (0,95 RON).

  2. Pt …

    Este corect calculul, noile tarifelor includ doar marirea cauzata de cresterea TVA-ului. Se poate verifica usor, vechile tarife (valabile din 10 iunie 2010, cf. Hot.CL. 74/27.05.2010) erau 2,14 la apa potabila, 1,61 la canalizare si 0,62 la epurare. Problema este alta: de ce se stabileste tarif pentru „apa potabila” cand e cunoscut faptul ca Urban nu livreaza asa ceva!?!?

  3. E aproximativ corect calculul expus mai sus de …
    Numai ca nu tine cont de majorarea de TVA aferenta costurilor de productie. (materii prime, utilitati, etc..)
    Acum la producerea apei nu prea sunt materii prime dar pot fi majorari din costul energiei electrice consumate pentru furnizarea apei pe langa cei 5 % ai TVA.

  4. Era un calcul general, nu legat de apa.
    La firmele care au marit direct cu 5% preturile….
    Si, de obicei, ca nd se produce un bun din materiale purtatoare de TVA acel TVA se deduce. Ca altfel s-ar ajunge sa se plateasca TVA de 2-6 ori pt. aceelas produs burt.
    Spre exemplu, daca nu s-ar deduce TVA-ul am plati pt. petrolul din care se face benzina sau motorina TVA de 5-6 ori (cei care il extrag, cei care il prelucreaza, cei care in transporta, cei care vand produsul finit, etc).

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.