La Ţăndărei s-a aniversat vineri împlinirea a 50 de ani de învăţământ liceal

0

Evenimentul a reunit primele generaţii ale Liceului Teoretic, înfiinţat în 1961 pe lângă Şcoala Generală din Ţăndărei Gară, ulterior metamorfozat de reformele din învăţământ în actualul Grup Şcolar Agricol.
Printre primii absolvenţi ai liceului se numără procurorul Ion Răşcanu, profesorul Gheorghe Petre şi primarul Alexandru Dinu. Edilul din Mihail Kogălniceanu îşi aminteşte ca ieri cum doamna dirigintă din satul de Baltă le spunea că, dacă vor învăţa bine, vor ajunge la liceu la Ţăndărei. Primul contact cu profesorul de limba română a fost răsunător: ,, Domunul Ion Năstase a venit direct la mine, în ultima bancă, m-a scos la tablă şi m-a pus să scriu duce-m-aş învârtindu-mă. Am luat creta şi am scris cel mai lung cuvânt din viaţa mea… M-a trecut la loc, mi-a dat nota 3 şi eu care nu am avut niciodată un trei am pronunţat cuvântul ,,sanchi“! Şi de atunci aşa m-a chemat tot liceul.“
Singurul profesor din prima garnitură de dascăli a liceului prezent la reuniunea generaţiilor a fost Constanţa Găină. Cu un spirit didactic intact, la 83 de ani, profesoara de istorie le-a reamintit foştilor elevi că şcoala formează baza culturii generale, peste care viaţa brodeaz: ,,Mulţumirea sufletească vine din cunoaştere şi dă sănătate fizică şi spirituală, de unde prelungirea vieţii. Să rămâneţi încrezători în bine şi în adevăr“, le-a urat profesoara octogenară elevilor pensionari.
Artizanul întâlnirii a fost preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. În calitate de fost elev şi profesor al liceului, Silvian Ciupercă a argumentat semnificaţia şcolii în comunitate: ,,Sunt bucăţi din viaţa noastră legate de şcoală care merită o reverenţă specială, şi care înseamnă mai mult decât tot aurul din lume. Am învăţat, am dăruit, dar am şi primit mult de la dascăli. Am emoţii pentru reverberaţiile acestui eveniment în conştiinţa celor de azi. Toţi dascălii care au trudit în şcolile din Ţăndărei au făcut ca viaţa aici să fie mai frumoasă.“
Momentul amintirilor şi mesajelor s-a încheiat cu banchetul generaţiilor.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.