Lecţie de sănătate

0

Pacienţii care aşteptau ieri la uşile cabinetelor medicale din ambulatoriul spitalului judeţean au avut parte de o lecţie de sănătate.
Medicul specialist în nefrologie, Marcela Pravăţ, le-a explicat bolnavilor cu diverse afecţiuni cronice de ce este importantă sănătatea rinichilor, şi cum pot afla din timp prin simpla testare a glicemiei şi a tensiunii arteriale, dacă au risc de îmbolnăvire.
Istoricul medical dovedeşte că o treime dintre bolnavii de diabet fac şi insuficienţă renală. Surprinşi iniţial de metoda de informare, dar avizi de cunoaştere, interlocutorii doamnei doctor şi-au expus problemele de sănătate. Cum boala are şi o componentă genetică, o doamnă a prezentat cazul mamei care a descoperit la vârsta de 85 de ani că are doar un rinichi.
Printre recomandările de bază, pentru a nu ajunge a avea o boală de rinichi, important este să ne controlăm greutatea şi să facem mişcare în mod organizat. În câteva minute, medicul a capacitat interesul tuturor pacienţilor care au probleme cu tensiunea. Una dintre interlocutoare a confirmat toate indiciile bolii şi a mărturisit că în urma analizelor a descoperit că mai are funcţional doar un rinichi.
Dialogul ad hoc dintre medicul specialist nefrolog şi pacienţii din Policlinica spitalului judeţean de urgenţe a fost prilejuit de Ziua Mondială a Rinichiului, datată la 10 martie. Din păcate, îndemnul de a testa gratuit glicemia şi a măsura tensiunea arterială, a fost urmat de prea puţine persoane.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.