Legea IMM-urilor a fost îmbunătăţită cu 10 principii europene

0

immCamera Deputaţilor a adoptat cu unanimitate noua Lege a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, la o lună de la preluarea mandatului Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism de către Florin Nicolae Jianu.
Modificările aduse asigură cadrul necesar transpunerii în legislaţia românească a celor 10 principii prevăzute de iniţiativa Comisiei Europene „Small Business Act”. Liderul grupului PSD, Marian Neacşu, apreciază că implementarea integrală a acestor principii va avea un efect major asupra mediului de afaceri, evitându-se discriminarea IMM-urilor din România, comparativ cu IMM-urile din ţările în care iniţiativa „Small Business Act” se aplică.
Noul cadru legislativ lansează conceptul de „test IMM”, potrivit căruia înainte de adoptarea unei noi norme, iniţiatorul evaluează prin sondaj impactul pe care aceasta l-ar avea asupra activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, şi identifică modificările şi corecţiile ce se impun.
Prin noua lege se introduce şi principiul numărului constant, care va oferi supleţe din punct de vedere administrativ. Astfel, la introducerea unor noi sarcini pentru IMM-uri va avea loc, simultan, eliminarea altora deja existente. La fel de importante pentru mediul de afaceri sunt dispoziţiile speciale referitoare la achiziţiile publice în cazul IMM-urilor care subcontractează părţi din contracte. Potrivit noului act normativ, va exista obligaţia includerii de prevederi privind termenele şi modalitatea de plată a subcontractanţilor, evitându-se astfel amânarea plăţii către aceştia. Diversificarea surselor de finanţare pentru programele destinate IMM-urilor, astfel încât să li se asigure 0,4% din PIB se preconizează a fi o prevedere binevenită pentru relansarea economică.
Deputatul Marian Neacşu apreciază că modificările aduse Legii 346/2004 vor avea impact pozitiv pentru circa 700.000 de IMM-uri şi pentru 2,5 milioane de salariaţi din economia românească.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro  

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.