Legumicultura a devenit neprofitabilă în Ialomiţa

0

foto: Florin Floreanu

Costurile pentru înfiinţarea grădinilor de legume şi zarzavat sunt peste veniturile rezultate din vânzarea acestora. Piaţa internă este suprasaturată de produsele autohtone, iar preţurile de desfacere la vinete şi gogoşari au fost sub cele de anul trecut.
Mai mult, spune primarul Alexandru DINU de la Mihail Kogălniceanu, unul dintre centrele legumicole din Ialomiţa, ardeiul gras şi capia nu s-au căutat deloc: “multi nu vor mai pune gradina pentru ca nici jumatate din productie nu a fost vanduta. Avem pe camp o suprafata de 5 hectare cu 3-4 tone de vanata neculeasa, ca nu o cumpara nimeni nici macar cu 50 de bani kilogramul, si 4-5 tone de ardei/gogosar, daca nu mai mult. Ardeiul gras si capia nu s-au vandut! Sunt poate zeci de tone pe camp de ardei gras si ardei capia neculese, pentru ca nu are cine sa le cumpere”.
În ciuda promisiunilor făcute de ministrul agriculturii privind plata apei pentru irigat, legumicultorii s-au trezit că au de plătit în medie câte 500 de lei pe lună pentru udarea unui hectar cultivat. Primarul Alexandru Dinu spune că pe lângă pierderile de apă de pe canal pe care le suportă tot beneficiarii, consumul de energie pentru irigat este dublat de utilajele vechi ale ANIF-ului.
Din câmp şi în cantităţi mari, gogoşarii se vând la Mihail Kogălniceanu cu un leu/kg, iar vinetele cu 50 de bani. În ciuda preţurilor extrem de scăzute, fabrica de conserve de la Tecuci, unde ialomiţenii aveau contract de desfacere, a oprit aprovizionarea încă din luna septembrie pentru că şi-a făcut stocul necesar la previziunea lor de piaţă.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.