Localitatea Coşereni este în carantină de gradul III

1
Medicii veterinari au diagnosticat un focar de rabie, după ce un localnic a fost muşcat de o pisică turbată. Bărbatul a fost trimis la Centrul Antirabic Colentina din Bucureşti pentru tratament împotriva turbării. Pisica agresivă a fost omorâtă iar rezultatul la examenului virusologic a confirmat că felina era turbată.
Pe o rază de 30 de Km, Directia  Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus masuri de supraveghere a  animalelor din speciile receptive la virusul rabiei. Câinii şi pisicile din Coşereni vor fi catagrafiaţi şi vaccinaţi.  De asemenea se vor vaccina toate animalele din exploataţia în care a fost depistată boala.
Orice prezenta de animale sălbatice, în special vulpi,  constatată în preajma turmelor de animale de câtre ciobani şi văcari va fi adusă urgent la cunoștinta medicului veterinar  iar turma respectivă va fi luată în observatie.
Toti câinii prinși vor fi examinati clinic de  medicul  veterinar, iar cei suspecti de a fi contaminati, care prezintă mușcaturi sau zgărieturi, precum și cei cu semne clinice de boală, vor fi eutanasiati.
Pentru prevenirea infectării oamenilor cu virusul rabiei specialiştii avertizează că este interzisă jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte precum și a celor care  prezentau modificări faţă de comportamentul normal înainte de a fi ucise. Cadavrele acestor animale vor fi trimise pentru examen de laborator. Pentru orice acţiune de vânătoare organizată în zona va fi anunţat și va participa, obligatoriu, medicul veterinar care răspunde de fondul de vânătoare.
Orice suspiciune de boală va fi comunicată urgent la D.S.V.S.A. Ialomita – telefon 0243. 232. 069 si medicului veterinar care asigura asistenta in localitate.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.