Loteria locurilor libere din învăţământ

0

Ocuparea unui post în învăţământ este o adevărată loterie pentru tinerii profesori calificaţi. În ultimii ani, numărul de elevi a scăzut constant, la multe specialităţi orele de la clasă s-au redus, iar profesorii titulari sunt stăpâni pe post, chiar dacă profesează sau nu.
Aşa se face că, înainte de începerea fiecărui an şcolar, zeci de cadre didactice calificate sunt puse în situaţia de a veni, cu emoţii, la repartiţie.
Este cazul unei profesoare de biologie din Stelnica, de 10 ani în învăţământ, care se pregăteşte acum de gradul doi, dar care a rămas anul acesta doar cu jumătate de normă, la şcoala din Vlădeni. Tânăra profesoară spune că în Ialomiţa nu există nici o catedră liberă la biologie.
Teoretic, cadrele didactice netitulare sunt obligate să susţină în fiecare vară câte un examen, chiar dacă nu există posturi titularizabile, adică neocupate de un profesor calificat. Practic, în ecuaţie intervine măsura continuităţii pe post, iar timp de trei ani după examenul de titularizare susţinut fără a avea la dispoziţie o catedră liberă sau convenabilă pentru navetă, cadrele didactice au prioritate la postul ocupat anterior.
În această situaţie se află o educatoare din Brazi. Din 2012, Roxana Iancu nu ştie ce-i rezervă viitorul în învăţământ:
audio ROXANA IANCU
Posturile netitularizabile din învăţământ devin libere în anumite circumstanţe, iar cele mai dese sunt concediile de îngrijire copil, avansarea într-un post de conducere, plecarea la Inspectorat sau la un serviciu mai atractiv. Ieşirea unui cadru didactic titular din sistemul de învăţământ nu eliberează definitiv şi catedra ocupată.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.