Lupta cu morile de vânt

0

Braconierii din Giurgeni şi Hârşova au fost sâmbătă călcaţi de poliţişti, pentru ca duminică să-şi vadă liniştiţi de vânzarea peştelui pe marginea drumului, deşi 24 de persoane sunt cerecetate penal…

Peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Buzău, Galaţi şi Teleorman şi din cadrul trupelor de intervenţie, sprijiniţi de 40 de lucrători din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, au desfăşurat 18 percheziţii domiciliare, nouă în judeţul Ialomiţa, în localitatea Giurgeni şi nouă în judeţul Constanţa, în localitatea Hârşova.

De la domiciliile persoanelor percheziţionate, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării, 573 kg de sturion: cegă, morun şi nisetru. De asemenea, au fost găsite sute de kilograme de peşte din speciile şalău, crap, fitofag, somn, ştiucă, plătică şi babuşcă.

Poliţiştii au mai găsit şi confiscat 40 de kg icre negre, 100 kg icre de ştiucă şi 13 kg icre de alte specii de peşte.

Printre uneltele ridicate de către poliţişti în vederea confiscării se află 25 de setci, 60 de plase monofilament şi trei aparate electrice artizanale folosite pentru braconaj.

În acţiune au fost indisponibilizate, prin aplicarea sechestrului, trei camere frigorifice, patru lăzi frigorifice de mare capacitate şi două bărci cu motor. 40 de persoane au fost legitimate, iar 24 de suspecţi au fost conduşi la sediile Poliţiilor oraşelor Ţăndărei şi Hârşova pentru audieri.

Aceştia sunt suspectaţi de comiterea infracţiunilor prevăzute de către Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind pescuitul şi acvacultura, respectiv pentru pescuitul neautorizat al sturionilor, pescuitul cu unelte şi scule neautorizate, deţinerea de dispozitive pentru pescuit electric, deţinerea sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Valoarea bunurilor confiscate se ridică la peste 400.000 de lei. Acţiunea concertată a poliţiştilor nu i-a descurajat însă pe braconierii de pe marginea drumului. Dacă în zona Giurgeni, duminică, localnicii îşi făceau cunoscută oferta prin gestica mâinilor, imediat cum treceai podul la Giurgeni spre Constanţa, localnicii din Hârşova îşi etalau la propriu captura de peşte, lângă carosabil.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.