Ministrului Administraţiei şi Internelor îi sunt comunicate deficienţele pe care judeţul Ialomiţa le înregistrează în mediul rural la capitolul ordine publică

0

Deputatul Marian Neacşu precizează într-o interpelare către Vasile Blaga, că în multe din localităţile judeţului Ialomiţa se constată necesitatea unei prezenţe poliţieneşti mai accentuate, în mod special în mediul rural, unde sarcina de menţinere a ordinii publice nu este deservită corespunzător de numărul poliţiştilor alocaţi posturilor din comune.

Din informaţiile publicate de IJP Ialomiţa reiese că, în anul 2009,

„infracţionalitatea stradală sesizată a crescut în judeţ cu 63%, iar infracţionalitatea stradală constatată a fost mai mare cu 26 de procente faţă de 2008”. De asemenea, instituţia informează că „principalele creşteri s-au înregistrat la furturile din societăţile comerciale, tâlhării, furturi din bancomate şi la infracţiunile de ultraj”.

Despre infracţionalitatea crescută din mediul rural face referire şi o sesizare din partea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. Primarii de comune se plâng şi ei de numarul redus al poliţiştilor, în raport cu problematica existentă şi faţă de dinamica infracţionalităţii din ultimul an.

Lipsa cadrelor de poliţie din mediul rural afectează permanenţa  serviciului poliţienesc la posturile comunale care trebuie să asigure primirea şi rezolvarea plângerilor şi sesizărilor. Una dintre consecinţe este  nerespectarea programului legal de lucru al poliţiştilor. În Ialomiţa, din totalul celor 181 de funcţii prevăzute pentru posturile de poliţie de la ţară, în prezent sunt vacante 28 de funcţii de agenţi.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.