Misiunea pompierilor de a căra apă cu cisterna la Giurgeni s-a încheiat

0

La 6 zile de la dispoziţia comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţe, locuitorii din zona IAS Giurgeni au fost racordaţi la reţeaua de bază a comunei şi au scăpat de viermii din apă.
Situaţia a fost rezultatul mai multor împrejurări, care mai de care mai scuzabilă pentru autorităţile responsabile, şi mai păguboasă pentru locatarii din cartierul situat la 5 km de comună. Direcţia de Sănătate Publică nu a cunoscut situaţia reală de la IAS, iar primăria a lăsat totul în baza proiectelor de reabilitare a reţelei de distribuţie, care-şi aşteaptă rândul la Ministerul Dezvoltării.
Raportarea succintă a Inspectorului şef de la ISU Ialomiţa, dovedeşte că, în misiunea de la Giurgeni, mai mare a fost daraua decât ocaua. ,, Noi am executat transportul pe o perioadă de 6 zile, cu o cisternă de capacitate de 5.000 de litri de apă. În perioada 7- 12 octombrie s-au distribuit în această locaţie aproximativ 700 de litri de apă pe zi. Zilnic, autospeciala a parcurs 72 de km şi a consumat 36 de litri de motorină.“ -spune colonelul Constantin Nae. Posibilitatea de a descărca toată cisterna cu apă în locaţia de la IAS Giurgeni a fost zădărnicită de lipsa unui bazin de capacitate mare, prevăzut cu robinet. ,, Aceasta a fost situaţia discutată cu domnul primar, dar nu s-a făcut. Din materialul transmis au luat legătura cu o firmă de construcţii şi au făcut un racord din reţeaua care alimentează localitatea de bază, care nu are probleme.“ –precizează prefectul Mădălin Teculescu, acum supărat pe lentoarea angajaţilor Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa, care nu au putut lua probe de apă, fie pentru că era oprită, fie pentru că se spăla bazinul. ,,DSP-ul s-a implicat cam fără aplomb. I-am atenţionat, pentru că eu personal le-am spus să ia probe directe de la IAS . Acum aştept ca domnul director Dan Noel să ia măsuri, “ mai spune Teculescu.
Off-ul autorităţilor locale din Giurgeni este că proiectele primăriei pentru reabilitarea sistemului de distribuţie a apei în comună, zac în aşteptare la Ministerul Dezvoltării. ,, Eu am depus proiecte pentru reabilitarea sistemului de alimentare, am primit avizul tehnic şi aştept finanţare pentru distribuţie la apă şi reţeaua de canalizare.“ precizează primarul Valere Dinu.
Aşadar, tărăşenia cu apa din IAS Giurgeni a avut la bază mai multe variabile: conducta veche de aducţiune de la bazinul de depozitare la consumatori, programul de furnizare a apei, dimineaţa şi seara, timp în care prin spărturi se infiltrau diverse microorganisme, superficialitate inspectorilor DSP, care făceau cale întoarsă la primul obstacol în prelevarea probelor, la care se mai adaugă calitatea apelor subterane din tot bazinul Dunării, poluate cu nitriţi din cauza agriculturii intensive practicate înainte de 1989.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Distribuiți
Articolul precedentPe urmele pedofilului
Articolul următor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.