Mobilizare de forţe pentru întărirea digului în Balta Ialomiţei

1

bent

Mobilizare de forţe pentru întărirea digului care protejează circa 30.000 de hectare cultivate în Balta Ialomiţei.
Linia de apărare a zonei s-a măcinat pentru că a fost sub presiunea apei, şi odată cu anunţatele creşteri de nivel şi de debit se impun măsuri suplimentare pentru protejarea obiectivelor economice existente în Balta Ialomiţei.
Prefectul judeţului, Constantin Atanasiu, precizează că de la rezerva naţională se vor primi 5 tone de motorină, Consiliul Judeţean va asigura 3.000 de metri cubi de pământ, iar Sistemul de Gospodărire a Apelor s-a ocupat de închirierea a două utilaje mari pentru o bună compactare a digului.
Viitura pe Dunăre este aşteptată în Ialomiţa începând cu 14 iunie. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Mariana Negroiu, spune că lucrările de consolidare şi lărgire a digului au început de săptămâna aceasta. Subprefectul Marin Constantin subliniază că în Balta Ialomiţei sunt doar obiective economice, iar populaţia nu este ameninţată.
Deocamdată, Ialomiţa se află în afara codului de ploi şi inundaţii, iar până la acest moment singura ameninţare reală este viitura pe Dunăre care ar putea inunda terenurile din Balta Ialomiţei.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

1 comentariu

  1. In luna iulie a anului 2000, SC Agrozootehnica Facaeni, cea care detinea Balta Ialomitei, a fost scoasa la privatizare, licitatia fiind castigata de asociatia salariatilor Agripas. Pretul? 88 miliarde de lei vechi. Unul de altfel corect. Salariatii au fost insa proprietari numai cateva luni. Asta intrucat, desi prima rata din cele 88 de miliarde fusese platita, in luna noiembrie a anului 2000, licitatia a fost anulata. In aceeasi perioada, Facultatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi, care revendicase terenul, a primit un titlu de proprietate in Balta Ialomitei, in baza unui decret al Regelui Carol, prin care institutiei de invatamant superior se se dadeau 12.298 ha. Un titlu care insa nu a avut nici o valoare. Sau, mai corect spus, a avut, dar doar pentru consateanul lui Adrian Nastase, bucur-psd. Cert este ca titlul nu a fost niciodata ridicat, rectorul Universitatii iesene din care facea parte Facultatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, ion avarvarei, devenit senator psd, refuzandu-l. La prima vedere inexplicabil. “Totul a fost o masinatiune, caci avarvarei devenise senator psd de Iasi si a cedat presiunilor facute de lideri ai partidului din care facea parte”, sustine directorul din acea vreme al societatii, Iacob Dragu, care a lucrat in Balta Ialomitei din 1976. In aceste conditii, Facultatea de Stiinte Agricole din Iasi a primit “in compensare” teren in alte zone, precum IAS Urziceni, Ograda si Movila, iar Balta a ramas prada sigura pentru oamenii psd-ului.
    Seful Consiliului Judetean Ialomita din acea perioada, gheorghe savu-pdsr, a fost primul care s-a interesat de Balta Ialomitei. Doar interesat. Pentru ca planul sau nu putea fi pus niciodata in practica. Balta trebuia sa ajunga la consateanul lui nastase penalul psd. Adica la marian bucur. “Licitatia a fost reluata in 2001, atunci cand bucur a propus PAS-ului sa il lase pe el sa liciteze singur. Noi am gresit atunci, caci el ne-a promis ca poate sa cumpere ieftin, pentru ca e sustinut de adrian nastase. Ne-a pus sa dam bani si ne-a promis actiuni. Am inghitit galusca si am participat cu 1.190.000.000”, a precizat acelasi director Dragu.
    Iar patronul din Tartasesti s-a pus pe treaba. Astfel, el a creat o societate special pentru Balta Ialomitei, SC Zimbrul SA, cu un capital fix de numai zece hectare de teren si a cumparat societatea din Facaeni la un pret de 2.190.125.000 de lei, desi, conform contractului de vanzare-cumparare de actiuni nr. 32 din 21.11.2001, capitalul social al SC Agrozootehnica era de 10.958.175.000. Interesant este ca intrarea in joc a lui bucur a facut ca firma care costase PAS-ul 88 de miliarde, a fost evaluata in 2001 la aproape 11 miliarde si vanduta la putin peste doua miliarde de lei. Mai mult, potrivit fostului director Dragu, 1.190.000.000 de lei i-a dat PAS-ul, iar restul sumei gabriel oprea(acum presedinte unpr) responsabil cu rezervele de stat si sef atunci al organizatiei psd Ilfov. Acestuia marin bucur i-a promis 50% din actiuni. O simpla promisiune, caci consateanul lui nastase patru case nu s-a tinut niciodata de cuvant. “Ne-a spus ca, daca vrem actiuni, trebuie sa platim pentru ele. S-a oferit sa ne vanda cu un milion de lei actiunea, desi el daduse 5000 de lei pe bucata. Era clar doar un pretext. Atunci a inceput calvarul pentru mine, caci am incercat sa imi recuperez banii in instanta. Am reusit abia in martie 2005, numai pentru ca s-a schimbat guvernarea. Pana atunci insa, un nepot al lui bucur mi-a facut o serie de plangeri penale, fara nici un temei. bucur avea o relatie foarte buna cu generalul toma zaharia, Secretar de Stat la Interne si cu alti inalti oficiali”, a mai precizat Iacob Dragu. Caruia bucur i-a desfacut abuziv contractul de munca, i-a interzis accesul in sediul societatii si in Balta Ialomitei si a refuzat sa ii dea cartea de munca.
    Cert este ca scopul a fost atins. Balta Ialomitei a ajuns pe mana lui bucur. Asa cum trebuia sa se intample. Prietenul fostului premier s-a pus apoi din nou pe treaba. Patronul de la Casa Capsa, dupa ce a transformat Balta in propria sa feuda, a inceput sa vanda tot ceea ce i-a picat in mana: utilajele agricole, 4000 de oi, 400 de porci, 70 de vaci. De asemenea, din cei 300 de localnici care lucrau in Balta Ialomitei, au mai ramas numai 30 si ei aflati in pericol de a fi trimisi in somaj. Strigator la cer este ca pentru toate acestea marin bucur a fost rasplatit. Dovada sunt subventiile in valoare de 47 de miliarde acordate de catre stat numai in anul 2004, ca despagubiri pentru calamitati chiar si pentru terenuri necultivate. Asta cu toate ca pentru 2003 si 2004 bucur nu platise redeventa la Administratia Domeniilor Statului.
    De castigat a avut si hotul psdist adrian nastase. Care, potrivit locuitorilor din zona, si-a construit in balta, pe malul bratului salbatic Saltava, o vila cu piscina, debarcader si toate dotarile. Si care, conform acelorasi locuitori, venea din cand in cand in Balta insotit de mai multi prieteni cu care participa la adevarate partide de vanatoare. DUMNEZEU insa vegheaza!

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.