Mobilizare pt vaccin A H1N1

0

Ministerul Sănătăţii trage tare pentru obţinerea vaccinului împotriva gripei cu virus nou. Institutul de cercetare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino a anunţat că primele tranşe de vaccin pandemic vor fi realizate la sfârşitul lunii octombrie.

Vaccinul contra gripei porcine a fost botezat CANT GRIP. Conform calendarului transmis de Institut, primele doze de vaccin vor fi realizate în data de 28 octombrie 2009. După aproape o lună de la realizarea primelor serii, Agenţia Naţională a Medicamentului va elibera autorizaţia de punere pe piaţă a dozelor, pentru ca apoi să se treacă la vaccinarea propriu –zisă a categoriilor cu risc.

Cele 5 milioane de doze de vaccin pandemic, pe care Institutul Cantacuzino are capacitatea să le producă, vor fi finalizate la sfârşitul lunii decembrie.

Vaccinul CANTGRIP va fi distribuit numai în reţea închisă, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii, campanie care va debuta în luna decembrie.

Deocamdată, ministerul urmează să determine limitele de vârstă ale categoriilor cu risc de îmbolnăvire cu gripă nouă. Din primele estimări, cei mai expuşi să contracteze virusul sunt adolescenţii. Surprinzător, din cazuistica înregistrată la nivel mondial, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au imunitate la virusul de tip A H1N1. Bolnavii cronici şi chiar persoanele cu o rezistenţă scăzută a organismului sunt cele mai expuse la gripa nouă. Principala recomandare a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică este ca toţi copiii care în această perioadă fac diverse forme de viroze respiratorii, să stea în tratament la domiciliu, iar medicii de familie să acorde scutire medicală, pentru perioada de inactivitate. Indiferent de natura afecţiunilor respiratorii, frecventarea grădiniţei sau a şcolilor de către copiii bolnavi este principala greşeală pe care adulţii o pot corecta şi impune în colectivităţi.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.