Necazuri vechi si noi

0

La un pas de campania agricolă de primăvară, preşedintele Ligii Agricultorilor şi Producătorilor Agricoli din România încearcă să deblocheze mecanismele statului de susţinere a producţiei naţionale.

Nicolae Sitaru a menţionat într-o conferinţă de presă toate neajunsurile cu care se confruntă an de an cultivatorii de cereale şi plante tehnice. Principalele piedici ţin de costul exagerat al irigaţiilor şi întârzierile la subvenţiile pentru motorină sau sprijinul pe suprafaţă.

Preşedintele LAPAR  a mai precizat că agricultorii din România sunt dezavantajaţi de o măsură a Uniunii Europene care interzice culturile modificate genetic, în condiţiile în care europenii consumă produsele obţinute din OMG-uri de agricultorii americani.

Înainte de 1 ianuarie 2007, România cultiva circa 400.000 de hectare de soia modificată genetic, care asigura necesarul de proteina vegetală pentru producţia internă şi chiar un mic export. La nivel mondial, în prezent se cultivă peste o sută de milioane de hectare cu soia modificată genetic în America de Nord şi ţările Americii Latine. Agricultorii din România susţin că dacă soia modificată genetic este dăunătoare sănătăţii, ar trebui interzis consumul şi nu cultivarea acesteia.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.