Normative modificate pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii

0
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a transmis către Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale o adresă cu precizări referitoare la aplicarea unor prevederi ale Legii 277/ 2001 privind alocaţia pentru susţinerea familiei.
Practic, noile normative modifică esenţial condiţiile de acordare a alocaţiei de stat.

În documentul respectiv se precizează că  familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară, pot beneficia de alocaţia de susţinere numai dacă toţi copiii frecventează cursurile unei forme de învăţământ organizate conform legii. În cazul în care pentru cel puţin unul dintre copiii de vârstă şcolară nu se face dovada înscrierii într-o formă de învăţământ, familia respectivă nu va mai beneficia de alocaţie. Excepţie fac doar copii de vârstă şcolară cu handicap grav sau accentuat pentru care este necesar să fie prezentat certificatul de încadrare în grad de handicap şi dovada eliberată de autorităţile competente care să ateste faptul că respectivul copil nu poate fi înscris în nici o formă de învăţământ prevăzută de lege.
Normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin HG 38/2011 prevăd ca la solicitarea alocaţiei să se prezinte doar o adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ care să ateste că minorii frecventează o formă de învăţământ legală.
Pentru anul şcolar în curs inspectoratele şcolare urmează să trimită prima situaţie a absenţelor şcolare nemotivate până la data de 15  a lunii următoare încheierii semestrului al doilea.
O altă precizare importantă este aceea că în conformitate cu legea educaţiei naţionale, părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevilor, nerespectarea respectivei prevederi constituind contravenţie şi fiind  sancţionată cu amendă sau echivalentul în ore de muncă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal.
Robert Dincă, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.