Orasul de Floci

0

La sfârşitul acestei luni, baza de cercetare şi complexul muzeal de lângă Giurgeni vor fi deschise publicului interesat de turismul cultural.

Ruinele oraşului dispărut în care, după spusele lui Nicolae Iorga, s-a născut Mihai Viteazul, vor fi scoase la lumină şi în parte reconstruite.

Baza de cercetare arheologică a oraşului dispărut, menţionat în documentele istorice Oraşul de Floci, va fi inclusă în circuitul cultural turistic al Europei. În această vară, arheologii au extins numărul obiectivelor istorice conservate în baza de cercetare. Turiştii pot vedea în zonă ruinele a două biserici, una în formă de navă şi cea de-a doua în plan treflat, de cruce greacă, alături de temelia unui depozit de grâne şi câteva spaţii de locuit.

Istoricii au certitudinea că Oraşul de Flori a fost un important târg medieval, construit pe grinduri şi locuit de meşteşugari şi boieri. Oraşul dispărut apare în documentele de la 1431, cu drept de vamă între principalele rute comerciale ale ţării.

La săpăturile de la cea de-a doua biserică, arheologii au descoperit un inel cu pecete. Arheologul Florin VLAD spune că din datele istorice, biserica treflată, cu cimitir în imediata apropiere, a fost o mănăstire de călugări.

Baza arheologică şi punctul muzeal de la Oraşul de Floci vor intra în circuitul turistic pe 29 octombrie când, lângă Giurgeni va avea loc şi dezbaterea istorică despre ,,cercetarea, reabilitarea şi punerea în valoare a cetăţilor medievale din zona extra-carpatică a Ţării Româneşti.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.