foto: Florin Floreanu
Din cauza viscolului, ialomiţenii bolnavi de rinichi, care necesită dializă săptămânal, s-au trezit în imposibilitatea de a ajunge la tratament în timp util.
Spre deosebire de anii trecuţi, când pacienţii secţiei de dializă erau aduşi şi cazaţi în spital înainte de blocarea drumurilor, în această iarnă, bolnavii de rinichi şi-au riscat de două ori viaţa. Odată pentru că au ajuns cu întârziere la tratament şi apoi pentru că au plecat la drum în condiţii total nefavorabile.
Situaţia este consecinţa alegerii pacienţilor de a se trata la clinica privată de dializă, care nu le poate asigura dispensarizare îndelungată pe timp de iarnă sau când starea lor de sănătate se alterează.
Liberalizarea pieţei de servicii medicale spitaliceşti a început cu serviciul de dializă. La câţiva ani după ce spitalul judeţean din Slobozia s-a mândrit cu o investiţie ultra modernă pentru bolnavii de rinichi, de anul trecut a răsărit în apropierea spitalului un serviciu alternativ pentru dializă, în sistem privat. Pacienţii au fost puşi să aleagă, iar cei mai mulţi au urmat alternativa particulară, unde sunt trataţi de aceeaşi salariaţi de la stat.
Opţiunea, firească pentru pacienţi, este totuşi concurenţă neloială pentru serviciul public de sănătate, iar autorităţile judeţene au fost puse în faţa faptului împlinit. „S-a liberalizat piaţa serviciilor de dializă. Aşa cum bine ştiţi, în afară de serviciul care se realizează în spital, există şi o unitate cu capital privat care realizează aceleaşi servicii, are pacienţii ei, mai mulţi sunt în centrul privat“, constată preşedintele Silvian Ciupercă.
Viscolul a dovedit şi că serviciul de transport pentru dializă este mai puţin pregătit în cazul unor situaţii speciale, şi astfel, de siguranţa bolnavilor responsabil este tot Serviciului Judeţean de Ambulanţă. „Noi nu am făcut discriminare. Dar nici nu ştiam câţi pacienţi sunt pentru dializă şi de unde trebuie aduşi. Neavându-i în evidenţă şi fără a cunoaşte cazurile s-ar putea ca unele persoane să aibă de suferit“, a declarat managerul Paros Radu.
În centrul privat de dializă se tratează acum 78 de pacienţi, iar în secţia spitalului judeţean, numai 9. Preşedintele Casei Judeţene a asigurărilor de sănătate precizează că, lunar, sumele decontate către clinica privată însumează peste 500 de mii de lei, iar pentru spitalul judeţean reprezintă aproape 53 de mii de lei. „Programul de dializă este foarte important pentru că la această patologie a afecţiunilor renale dacă nu s-ar efectua tratamentul respectiv ar avea efecte grave asupra stării de sănătate a pacienţilor. Contractarea s-a făcut direct la minister, noi doar verificăm parametrii de execuţie a serviciilor medicale”, a declarat Mihai Geantă. În clinica privată, 9 pacienţi beneficiază de hemodializă on-line, ceea ce presupune o protecţie cardiacă. Alţi 18 ialomiţeni fac dializă peritoneală, la domiciliu. Cert este că, pentru orice complicaţie care apare în starea de sănătate a bolnavului dializat, pacientul este transferat în secţia spitalului judeţean, unde există posibilitatea supravegherii şi tratării adecvate.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro