Până în 2012, spitalele din judeţ ar trebui să funcţioneze pe o structură reorganizată, în sensul centrării sistemului pe cetăţean

0
Ministerul Sănătăţii a publicat o Strategie Naţională de Raţionalizare a Spitalelor care, cel puţin declarativ, urmăreşte îndeplinirea principiilor de echitate, calitate şi responsabilitate. Formula încearcă o structură flexibilă a asistenţei spitaliceşti, care să ţină cont de nevoile şi preferinţele comunităţilor pe care le deservesc.
Planul menţionează că reorganizarea spitalelor se va face prin descentralizarea şi informatizarea acestora, dar mai ales prin asigurarea unei finanţări sustenabile şi cu o strategie de resurse umane corespunzătoare nevoilor pacienţilor. Conform proiectului, consumatorul de servicii de sănătate va avea un control, dar şi o responsabilitate mult mai mare. Teoretic, bolnavul va avea acces la informaţii de calitate şi va putea participa la deciziile legate de propria sănătate, ceea ce în prezent se întâmplă foarte rar. Conform graficului de măsuri, anul acesta vor fi finalizate procesele de descentralizare a unităţilor sanitare cu paturi şi cel de raţionalizare a cheltuielilor de personal în spitale. Deocamdată s-a realizat creşterea autonomiei managementului spitalicesc şi reducerea numărului de paturi din aceste unităţi. În 2011, se va trece la acreditarea spitalelor, introducerea cardului de sănătate şi introducerea unui nou sistem de finanţare a unităţilor spitaliceşti. Obiectivul final al Strategiei Naţionale de Raţionalizare a Spitalelor vizează transparenţa în sistemul sanitar şi asigurarea unor servicii de sănătate integrate în care pacientul primeşte îngrijirea medicală de care are nevoie,  în forme variate şi la toate nivelele de asistenţă.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.