Păsări şi Flori din Bizanţ şi până azi

0

Iubitorii de frumos, bun gust şi spiritualitate au ocazia să-şi delecteze spiritul cu o expoziţia de artă decorativă, deschisă la Muzeul Judeţean Ialomiţa.
Intitulată Păsări şi Flori, expoziţia de debut a Ilincăi Damian reuşeşte să tresalte o undă de plăcere în sufletul celor aplecaţi spre artă, prin natură şi culoare.
Pictura pe lemn în simbolistica bizantină este o nişă în arta plastică pe care Ilinca Damian a ales-o a fi drumul ei. În aprecierea criticii de specialitate, expoziţia Păsări şi Flori reprezintă o recuperare a identităţii poporului român, prin apel la cultura orientală şi medievală din care au rezultat câteva monumente perene ale culturii şi artei naţionale.
Doctor în istorie, Doina Păuleanu, precizează că în discuţie este cultura feudală, care ne-a precedat cu două secole.
Întoarcerea acasă pentru prima expoziţie personală este pe cât de firească, pe atât de tulburătoare pentru gazde şi autor. Copleşită de emoţii, autoarea expoziţiei a răspuns preocupării ei pentru arta decorativă şi înclinaţia către păsări şi flori: “studiind tehnica si istoria picturii bizantine, am descoperit o tematica diversa si o mitologie profunda. Exista o viata interioara a ansamblului, care este data nu atat de forma reprezentata, ci de contextul oferit de suport, pregatirea lui si felul in care omul a simtit si a stiut sa transmita peste ani, sa sparga bariera timpului, ceea ce a simtit el”.
Lucrările realizate de Ilinca Damian şi expuse la muzeul judeţean sunt icoane, oglinzi cu rame şi suporturi de perete pentru chei sau alte obiecte casnice, toate pictate pe lemn, în tehnici descifrate din manuscrisele medievale.
Expoziţia Ilincăi Damian va rămâne la Slobozia până pe 22 mai şi va fi urmată de o prezentare la Bucureşti în cadrul evenimentelor paralele ale Bienalei de Artă Contemporană.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro


Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.