Paştele Blajinilor la Fundata

0

_DSC3517

Copiii şi nepoţii deportaţilor din satul ialomiţean Fundata s-au reîntors ieri pe meleagurile natale! Ei au venit din Oradea, Timişoara, Cluj, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Bucureşti şi chiar din străinătate pentru a respecta obiceiul basarabean de Paştele Blajinilor.
Indiferent de vreme, fiii satului străbat sute de kilometri şi vin la cimitirul din localitate pentru a cinsti memoria înaintaşilor, dar şi pentru a reînvia spiritul comunităţii.
audio FUNDATA
Ca într-un ritual toţi cei prezenţi înconjoară locurile de veci ale înaintaşilor, mângâie crucile din piatră, sărută chipurile de pe fotografii şi îşi umplu sufletele cu bucuria revederii prietenilor şi rudelor.
Zâmbesc şi plâng, dar au mulţumirea datoriei împlinite, iar tradiţia va fi dusă mai departe, pentru că vor avea grijă să se întâmple ca până acum.
De câţiva ani, fiii satului Fundata mai au încă un moment de întoarcere acasă, de Rusalii, când autorităţile judeţene marchează momentul deportării în Bărăgan. Atunci se strâng la monumentul din sat şi stau cu toţii la o masă de sărbătoare.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.