Păşunile comunale şi asociaţia Bărăganul – subiect de polemici între APIA şi primari

0

La ultima şedinţă de lucru a autorităţilor locale cu reprezentanţii instituţiilor judeţene, directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Ialomiţa le-a adus la cunostinţă primarilor membri ai Asociaţiei care gestionează păşunile comunale şi care au accesat şi primit fonduri pentru exploatarea lor că, Asociaţia este cercetată de DNA pentru că nu prezinţă eligibilitate la plată.
Din 2007, Asociaţia Bărăganul gestionează fondurile Uniunii Europene alocate păşunilor ialomiţene. Consiliile locale pot primi, în baza unei cereri depuse la APIA, o subvenţie de aproximativ 50 de euro pentru refacerea şi susţinerea păşunilor, respectiv a islazurilor comunale. Suprafaţa de păşune pentru care a fost solicitată subvenţia Uniunii se ridică la aproape 15.000 de hectare, iar sprijinul financiar atinge pragul de 700.000 euro.
În urma cercetărilor efectuate de DNA, s-a constatat că de la dosar lipsesc anumite documente. Fostul preşedinte al Asociaţiei din perioada 2007-2008, primarul Gheorghe Marin, spune că Asociaţia nu are nici o vină pentru că documentaţia de înfiinţare a fost întocmită sub îndrumarea specialiştilor APIA. Actualul preşedinte al Asociaţiei, Ştefan Niţă, a explicat reprezentantului APIA şi Prefectului că toate documentele solicitate au fost depuse la dosar.
Reprezentantul APIA susţine însă că i s-a cerut să reinstrumenteze dosarele.
Întrebarea adresată autorităţilor judeţene de membrii Asociatiei a fost: de ce le-au fost aprobate la plata ajutoarele pentru exploatarea păşunilor daca actele nu erau conforme?
Polemica pe această temă a ţinut mai bine de o oră în cadrul şedinţei de lucru desfăşurată la prefectură, fără ca cineva să poată avansa o soluţie pertinentă la deblocarea subvenţiilor pentru păşuni.
Elena Oancea, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.