Pe cine reprezintă?

0

Protestele celor din sectorul bugetar sunt dirijate nu tocmai discret de diverşi lideri de sindicat, care fac ceea ce ştiu mai bine; urlă! Sub pretextul intereselor tuturor se ascund interesele proprii, pentru că nimeni nu are tupeul să-i verifice la avere pe cei care se dau de ceasul morţii vorbind despre cât de greu le e sindicaliştilor dintr-un sistem sau altul. De fapt, sindicatele sunt singurele structuri care nu sunt controlate de nimeni. Curtea de Conturi verifică instituţiile publice, Garda Financiară „calcă“ societăţile comerciale, numai sindicatele rămân pe afară… Bine, ar putea fi verificate de comisarii Gărzii, dar numai dacă o cer cei care plătesc cotizaţia, ceea ce nu se prea întâmplă… Despre liderii de sindicat… Cum s-au revoltat ei numai la propunerea că ar fi necesar să completeze declaraţii de avere şi de interese! Nici nu se putea altfel, din moment ce ar ieşi la suprafaţă nenumăratele structuri din care fac parte şi de unde îşi alimentează conturile. Nu trebuie decât să amintim de trustul Realitatea TV, care, din aprilie 2009, pentru un an, a avut în Consiliul de Administraţie toţi liderii principalelor confederaţii sindicale din ţară, poziţie din care au aruncat cu noroi atât cât au putut tocmai în campania electrorală pentru prezidenţialele de anul trecut.

Pe plan local, avem un lider care are ca şi colegi de serviciu soţia, fiul, dar şi nora acestuia, încasând de la stat, în 2008, venituri totale de peste 1,2 miliarde de lei vechi. Alt lider a reuşit să scape, ca martor, dintr-un dosar penal ce avea ca obiect delapidarea din fondurile sindicatului a peste 700 de milioane de lei vechi, de parcă un contabil, timp de doi ani, poate sustrage bani din contul sindicatului fără ca şeful său să ştie!

Iar exemplele ar putea continua…

Cu speranţa întreţinută vocal de liderii lor, sindicaliştii cred că pot obţine venituri mult mai mari pentru acelaşi volum de muncă pe care (nu) îl depun. Şi unii chiar se simt îndreptăţiţi să primească, să spunem, sporul pentru tăiat frunză la câini. Nici un cuvânt despre restructurare, despre eficientizarea activităţii, mai ales că astfel o parte dintre sindicaliştii bugetari ar îngroşa rândul şomerilor.

Protestele bugetarilor capătă noi forme cu fiecare zi care trece. Ba ameninţă că pichetează guvernul, ministerele sau prefecturile, ba că blochează activitatea într-un sector sau altul.

Disperarea liderilor de sindicat este maximă… Dacă se va aplica întocmai legea privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, rolul liderului de sindicat se reduce drastic. Pentru că nu prea mai au ce negocia, din moment ce o parte din sporuri sunt incluse în salariul de bază, iar celelalte nu pot depăşi 30% din salariul de bază.

Chiar, ce avere au liderii de sindicat? Dacă acestea vor deveni publice, atunci este limpede că nu mulţi sindicalişti vor continua să le achite cotizaţia…

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.