Persoanele cu handicap se numără printre victimele măsurilor de economie la buget

2
Fenomenul pensionărilor pe caz de boală, din perioada anilor ‘96-2000, s-a tot încercat a fi combătut prin revizuirea dosarelor medicale de pensionare, pentru a se ajunge la trecerea persoanelor cu handicap de la gradul unu la doi sau de la doi la trei. Miza înseamnă nici două sute de lei, bani care pentru cei cu adevărat loviţi de soartă pot însemna chiar prelungirea vieţii. Culmea este că, în campania de corectare a abuzurilor, cei care au primit pe nedrept încadrarea într-un grad de handicap pe termen definitiv, nu mai pot fi afectaţi de revizuirea comisiei. În decurs de câteva luni, Radio CAMPUS a primit sesizările mai multor persoane cărora le-a fost diminuată indemnizaţia de handicap, prin încadrarea la un grad inferior a suferinţei pe care o au.

Un ordin al ministerului muncii a determinat, la nivelul fiecărui judeţ, o verificare a tuturor dosarelor medicale ale persoanelor cu handicap. Din cele peste 5.100 de certificate de handicap, comisia a reţinut, pentru o cercetare suplimentară, circa 1.650. Restul persoanelor sunt aşteptate la revizuirea anuală, unde, de regulă, persoanele bolnave sunt trecute la un grad inferior de handicap. Secretarul Consiliului Judeţean, Constantin Stoenescu, precizează că în discuţie sunt gradele de handicap grav şi accentuat.
La fiecare revizuire pot apărea elemente noi ale stării de sănătate, de ameliorare sau de agravare. Ca un făcut însă, toate persoanele care ne-au sesizat, fie au fost trecute din gradul doi la trei, fie sunt considerate vindecate, fie li se refuză gradul unu.
Medicul Raluca Văleanu, preşedinta comisiei, explică de ce un bolnav operat de cancer şi cu un organ extirpat, sau un pacient operat pe cord deschis, după 1-2 ani nu se mai încadrează la gradul de handicap accentuat:
Criteriile atât de stricte în situaţia unor bolnavi cu afecţiuni grave, par de-a dreptul inumane pentru cei implicaţi şi vizaţi de comisie la fiecare 12 luni. La aceasta se adaugă atitudinea autoritară a tânărului medic Daniel Socol, care lucrează în serviciul de evaluare.
Majoritatea persoanele cu handicap au mai multe boli asociate. Indiferent cât sunt de suferinzi, oamenii sunt orientaţi să se reintegreze în societate prin găsirea unui loc de muncă adecvat. Mai mult chiar, angajatorii care încadrează persoane cu handicap ar beneficia – dar doar pe hârtie – de înlesniri fiscale. Soluţia face parte din absurdul situaţiei şi este de-a dreptul cinică în condiţiile în care persoanele cu adevărat bolnave trăiesc fiecare zi cu perspectiva sfârşitului iminent.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

2 comentarii

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.