Pesta porcină africană a ajuns în Europa

1

pesta-porcina

Medicii veterinari sunt în alertă! Pesta porcină africană bântuie prin ţările Europei şi poate ajunge şi în România.
Cele mai recente cazuri s-au înregistrat în Polonia şi Lituania, iar boala afectează toţi porcii domestici şi sălbatici, cu un procent de mortalitate foarte ridicat.
Până în prezent, virusul nu a fost confirmat în România, iar crescătorii de animale sunt rugaţi să comunice urgent medicilor veterinari orice simptom al bolii.
Principalele semne ale pestei porcine africane sunt temperatura foarte ridicată , de 40,5 – 42 grade Celsius şi starea febrilă, roşeaţa sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 – 48 de ore înaintea morţii.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit este necunoscută, vectori biologici: căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi, vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala, animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus.       
La nivelul județului Ialomița, sunt autorizate sanitar-veterinar 5 exploataţii comerciale de creştere a porcinelor, cu un efectiv aproximativ de 84.000 de capete, care sunt supravegheate în privinţa Pestei porcine clasice, iar administratorii fondurilor de vânătoare şi vânătorii au fost notificaţi  asupra  obligativităţii anunţării oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii mistreţi. 
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

1 comentariu

  1. Foarte bine, razbunarea porcilor. Mai incet cu carnea de porc pe scari. Treceti pe OMG ca sa va fie bine. Nu uitati, friptura merge si fara carne, doar cu salata.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.