Poliţia Romană împlineşte mâine 189 de ani de la înfiinţare

0

Inspectoratul de Politie al Judeţului Ialomiţa îşi sărbătoreşte Ziua printr-o şedinţă festivă la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slobozia.
Istoria Poliţiei ialomitene este strâns legata de istoria Sloboziei. La 1 martie 1909, fruntaşii comunei Slobozia, împreuna cu autorităţile, solicitau Parlamentului României schimbarea statutului localităţii din comună rurală în oraş şi argumentau cu prosperitatea oamenilor care trăiau în localitate.
Slobozia se întindea pe o suprafaţă de 266 de hectare cu 54 de străzi şi o şosea, lungimea lor totală fiind de 17 kilometri, toate iluminate electric de la un generator de la moarea lui Gheorghe Fuerea. Comuna rurală Slobozia a trecut în rândul comunelor urbane la 30 aprilie 1912 printr-o lege promulgată de regele Carol 1 la castelul Peleş de la Sinaia.
La aceeaşi dată, un ordin al ministerului de interne transforma postul de jandarmi al Sloboziei în comisariat.
După anul 1940 poliţia capătă autonomia necesară unei bune desfăşurări a activităţii poliţieneşti şi tot atunci, în condiţii de război au crescut şi atribuţiile instituţiei.
Din datele istorice reiese că primii ani au fost deosebit de grei pentru poliţia judeţului Ialomiţa, între timp, vremurile s-au schimbat, odată cu ele şi instituţia dar şi comandanţii ei. Astfel dacă între anii 1968-1981, la conducerea poliţiei ialomiţa s-a aflat generalul de brigadă Ion Călin, în perioada 1981- 1991, l-a urmat generalul de brigadă, Gheorghe Cărăuleanu. Din 1991 până în 1996, în fruntea instituţiei s-a aflat generalul de brigadă, Tudor Amza, iar între anii 1996-1997 colonelul Mihail Maroz, care a fost urmat de comisarul şef Marin Dinu până in 2001.
Generalul de brigadă, Constantin Matei, a fost cel care a preluat ştafeta până în 2004, urmat pentru un an de comisarul şef, Aurel Vlădulescu.
Din 2005 până în 2009 Stan Bâtlan a fost comisarul şef al Poliţiei pe Ialomiţa, iar de atunci până în prezent, inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie este comisarul şef Viorel Ştefu.
Elena Oancea, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.