Poliţiştii locali sunt ameninţaţi de perspectiva înlocuirii lor cu personal din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Într-un proiect de lege se precizează transferarea poliţiştilor de la ordine publică şi circulaţie rutieră către poliţiile locale, înfiinţate la nivelul municipiilor.
Demersul presupune disponibilizarea actualilor poliţişti locali şi trecerea angajaţilor din structurile teritoriale ale M.A.I în posturile vacantate.
Directorul Poliţie Locale Slobozia precizează că actul normativ se află în dezbatere publică, dar adoptarea acestuia în forma actuală presupune însă acapararea serviciului primăriei de către structurile Ministerului Administraţiilor şi Internelor.„Proiectul de lege prevede o modificare de fond a poliţiei locale, forma rămânând aceeaşi, altefel spus rămâne instituţa Poliţie Locală, dar conţinutul acesteia se schimbă covârşitor, probabil 100%. Personalul existent se supune prevederilor Legii 188 privind disponibilizările din instituţiile publice în situaţie de reorganizare, altfel spus, întreg personalul este disponibilizat, iar locurile vor fi ocupate de personal din structurile MAI, personal care dispune de statut special”, explică Laurenţiu Abaza.
În forma iniţială, proiectul mai prevede ca poliţiştii de la ordine publică şi circulaţie rutieră, transferaţi la Poliţa Locală, să fie plătiţi de Primărie şi coordonaţi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Legea vizează doar poliţiile locale din comunităţile cu peste 20.000 de locuitori, mai puţin însă sectoarele Bucureştiului. În aceste condiţii, dintre angajaţii actuali ai Poliţiei Locale Slobozia este posibil să mai rămână doar salariaţii TESA. Noua componenţă va presupune şi altă conducere. „Poliţia locală va fi condusă tot de un funcţionar public cu statut special, care va beneficia de prevederile statului poliţiştilor, deci de un ofiţer cum este cunoscut la acest moment, care va ocupa postul de director în baza unui concurs desfăşurat cu avizul Poliţiei Române, şi numit asemenea”, mai precizează directorul Abaza.
Serviciul propriu de pază şi ordine al Primăriei a fost înfiinţat la Slobozia la 1 aprilie 2005 şi a pornit cu 33 de salariaţi. Iniţial, personalul a avut statutul de gardieni publici, titulatură schimbată apoi în poliţişti comunitari, iar de anul trecut în poliţişti locali. În primii 6 ani de la înfiinţare, serviciul poliţiei locale s-a dezvoltat treptat până în toamna anului trecut când, la restructurările de personal din sistemul public, la Slobozia au fost disponibilizaţi 160 de poliţişti locali. Cea mai mare parte dintre ei a fost preluată de firmele de pază, dar aproximativ 50 de persoane au rămas fără slujbă. Ironia sorţii este că la finele acestei luni poliţia locală Slobozia se va muta într-un sediu nou, unde vor lucra angajaţi noi.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro
HA HA HA!!! Deaia nu i-am mai vazut pe strada agitati. DAR PE abaza il schimba. Ca pestele de la CAP se impute.
Zic io …
Se pare ca faci parte din categoria contavenientilor de te bucuri asa.Sau poate vrei sa traiesti intr-o societate bolnava unde toti fac ce vor.Esti prea bucuros pentru cineva care constientizeaza ca se injumatateste ordinea publica a orasului.
petre, dar tu din ce categorie faci parte?
E adevarat ca nu putem generaliza, dar cei mai multi dintre politistii locali nu stiu cum au ajuns acolo, dar cred ca ei au nevoie de protectie si au multe alte preocupari decat protectia cetatenilor si daca nu ma crezi am si argumente.
Te-a infuriat comentariul lui BOBUTz, dar cel mai mare zgomot este facut de un iubitor de manele, chiar in parcare de langa blocul d-nul Abaza si la jocul de table(din acelasi loc) se consuma bere (atat de jucatori cat si de cei care asista) si nimeni nu-i deranjeaja.E normal asa?
Si cred ca sunt multe comentarii pe aceasta tema, avem nevoie de oameni educati si instruiti pentru aceasta meserie, e doar parerea unui locuitor al acestui oras.
Sint constient de ce va fi pe strazi. Dar ma bucur ca unii dintre ei, erau zeflemisti, mistocari, ca aveau atributii, dar au trecut de partea cealalta: EXAGERAREA. Cam cum faceau odata militienii. Nu vedeti ca si militienii actuali sau cam potolit cu exagerarea, cand au sabia deaspra capului. Intre comunitari si militieni era o singura diferenta foarte mare. Comunitarii nu luau si nu cereau SPAGA.
Zic io…
din pacate, multi dintre politistii actuali de la municipiu sunt din generatia militienilor, cu narav si fara chef de implicare nici cat al politistilor locali.
Este bine sa fie cat mai multi politisti pe strazi. problema este ca nu sunt destui.
Cei care vor disparitia politiei de pe strazi sunt de regula, tzaranii si cocalarii certati cu legea si bunele maniere.
Iar daca sunt unii care nu corespund profesiei de politist, sa-i dea afara si sa aduca altii capabili.
De exemplu, astept ziua cand in Slobozia nu se va mai parca pe zebra de pietoni.
Case Study: Intr-o seara, parcase o Cioara analfabeta de tandarei pe zebra de la DanClis si ma gandeam sa ii fac un monument pe trotuar, cum i-a facut Ionascu lu giner-su.