Preşedintele Silvian Ciupercă nu este de acord cu diminuarea rolului si atribuţiilor Comitetului Regional de Evaluare Strategică şi Corelare

0

El a participat luni la o întâlnire organizată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor cu şefii administraţiilor publice judeţene.
Tema principală a acestei reuniuni a constituit-o necesitatea modificării Hotărârii Guvernului nr. 764/2007 pentru aprobarea constituirii acestor comitete.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei de către Consiliul Judeţean Ialomiţa,la întâlnirea de luni, ministrul Laszlo Borbely a precizat că modificarea acestei Hotărâri de Guvern este impusă de către Comisia Europeană care a constatat că există un conflict de interese ce rezidă din fapul că membri in Comitetele regionale sunt si reprezentanţi ai beneficiarilor proiectelor care sunt depuse in cadrul Programului Operaţional Regional, proiecte ce sunt evaluate strategic din cadrul CRESC.
Un alt argument prezentat de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor in favoarea modificării rolului CRESC se referă la faptul că Autoritatea de Management a POR este organismul responsabil de implementarea politicilor, stabilirea criteriilor de eligibilitate şi selecţie a proiectelor, criterii care nu trebuie dublate de cele cu care operează CRESC şi care nu au fost aduse la cunoştinţa şi negociate cu Comisia Europeană.
Silvian Ciupercă, Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa s-a declarat împotriva diminuării atribuţiilor CRESC,  fiind partizanul continuării şi accelerării procesului de descentralizare a deciziei administrative, propunând reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor ca Autoritatea de Management a P.O.R.  să avizeze criteriile concrete cu care operează membrii CRESC in procesul de evaluare strategică a proiectelor depuse la nivelul regiunilor de dezvoltare, astfel încât decizia privind finanţarea acestor proiecte să nu rămână apanajul exclusiv al experţilor evaluatori în domeniul tehnico – financiar.
În opinia exprimată, s-a precizat nevoia de asumare de către AMPOR a voinţei de delegare către CRESC a responsabilităţii de evaluare strategică. În contextul actual diminuarea responsabilităţii CRESC echivalează cu o revenire la o formulă decizională mult prea centralizată pentru un program de dezvoltare regională, se mai arată în comunicatul primit la redacţie.

Elena Marin

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.