Primarița cu drujba-n mână. Autoritățile de mediu – aproape normal în Rromânia, lipsă

0

Corcoduşi şi nuci măcelăriţi pe marginea drumului în schimbul introducerii sistemului de alimentare cu apă.
Imaginea dezolantă a unei porţiuni de drum pe DN 2A în localitatea Perieţi, desi in restul localitatilor judetului unde s-au efectuat astfel de lucrari copacii au fost ocoliti.
Primăria susţine că sacrificarea copacilor s-a făcut cu acordul oamenilor numai că aceştia spun că discuţiile referitoare la copacii din faţa caselor lor a fost cu totul alta.
Oamenii care locuiesc la şoseaua principală care duce spre Urziceni s-au trezit de dimineaţă în zgomotul drujbelor care tăiau pomii fructiferi din faţa caselor. Aproape 50 de copaci, corcoduşi şi câţiva nuci, au fost scarificaţi pentru o cauză comună – extinderea reţelei de alimentare cu apă în comună.
Despre acordul oamenilor la acest măcel, după cum chiar ei l-au numit, la primărie se ridică din umeri: au semnat, s-au tăiat.
ELENA CRISTEA primarul localităţii spune că s-a cerut părerea oamenilor din zona respectivă.
Oamenii, şi mai ales bătrânii din zonă, spun că au fost puşi să semnze o hîrtie fără să înţeleagă despre ce e vorba, dar în realitate s-a vorbit despre toaletarea copacilor de crengile care încurcă accesul utilajului de săpat şi nicidecum despre tăierea definitivă a lor.
De cealaltă parte a baricadei, primăriţa ELENA CRISTEA îşi susţine punctul de vedere în condiţiile în care pomii plantaţi de oameni cu 10-20 de ani în urmă sunt pe domeniul public iar ţeava pentru alimentarea cu apa trece chiar în dreptul lor….
Pentru că nu ne-a convins povestea cu acordul, am cerut să ni se pună la dispoziţie hîrtiile semnate de oameni.
Potrivit acestora, textul oficial sună mai degrabă ca o somaţie în care se avertiza că, redăm textual, „în vederea executării lucrărilor la extinderea sistemului de alimentare cu apă a satului Perieţi, aveţi obligaţia de a elibera domeniul public – tăiat pomii – pe traseul de lucru al utilajelor. În caz contrar pe zona respectivă nu se va extinde reţeaua.“ Adresa este datată cu 26 iunie, iar a doua zi, adică azi pe 27 iunie, copacii au fost doborâţi la pământ.
Cu alte cuvinte, nici urmă de propoziţie prin care să li se ceară explicit oamenilor acordul cu privire la tăierea copacilor executată la comanda primăriei.
Elena Marin

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.