Primii bani pentru încălzirea cu lemne la Slobozia

1

De astăzi, Primăria Slobozia dă banii pentru încălzirea cu lemne beneficiarilor de ajutor social. 80 de familii din municipiul reşedinţă de judeţ au de ridicat câte 290 de lei, ajutorul de încălzire pentru iarna 2011-2012.
Spre deosebire de ceilalţi cetăţeni care beneficiază de ajutor la încălzire, persoanele încadrate la venitul minim garantat primesc toţi banii deodată.
Răbdători, primii beneficiari ai ajutorului la încălzire au aşteptat să-şi ridice banii. Dorel Stanciu spune că din cei 290 de lei va cumpăra cel mult un metru cub de lemne, iar cu restul banilor îşi va mai achita din datoriile la lumină şi la apă: ,,E prea mult două milioane 900? Sunt foarte puţini bani, să ştiţi. Un metru cub de lemne este un milion 700, aproape două milioane cu transport cu tot. Mai avem şi pompă, şi curent, şi impozit de plătit. Suntem 3 persoane: eu, soţia şi o nepoată pe care o am în plasament. Iau un milion 400 ajutorul, pentru fetiţă 900 de mii şi acum banii pe căldură. De luna care vine rămânem cu două milioane 500 toţi banii…“, povesteşte omul abătut.
Ajutoarele la încălzire se acordă pentru 4 luni de iarnă. Practic, persoanele care locuiesc la casă încep să facă focul la sobă încă de la sfârşitul lui septembrie, iar perioada rece în care oamenii sunt nevoiţi să-şi încălzească locuinţele ţine până în aprilie. Constantin Achim spune că în cazul familiei lui, în care soţia este operată la cap, are nevoie de minim 4 metri cubi de lemn pe iarnă: ,, Să-mi ajungă pentru un metru de lemne banii aştia, de-al doilea o să mai punem din ce adunăm de pe o zi pe altă. Noi consumăm cam 4 metri de lemn pe iarnă, la un singur foc. Aşa cum suntem, betegi, poate o să facem faţă cu mila lui Dumnezeu. Doar atât.“
Directorul serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriei Slobozia, Luminiţa Munteanu, precizează că în cadrul familiilor care înregistrează venituri, subvenţia maximă pentru încălzirea cu lemne este în cuantum de 276 de lei: ,,Subvenţia se acordă solicitanţilor care au venituri de până în 615 lei pe membru de familie. Maximul este de 54 de lei pe lună pentru beneficiarii cu venituri de până în 155 de lei pe lună, iar minimul este de 16 lei pe lună pentru beneficiarii cu veniturile între 540 şi 615 lei pe lună. În aceste situaţii, banii se ridică lunar“.
Valoarea sumelor plătite de primăria Slobozia familiilor de la ajutorul social ca subvenţie la încălzirea cu lemne se ridică la 23.000 lei. Alte 60 de familii încadrate la venitul minim garantat locuiesc la bloc şi beneficiază de subvenţie la încălzirea cu gaze.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.