„Prințul” Sturdza l-a înregistrat pe Ceteraș când i-a cerut comision 25%

2

ceteras

foto: campusbuzau.ro

Aşa-zisul prinţ Paltin Sturdza l-a înregistrat pe Gheorghe Ceteraş, cu un ceas şi un reportofon, când au discutat despre terenul obţinut de Sturdza, din care Ceteraş voia 10.000 de hectare, în schimbul intervenţiilor sale: "Aveţi o sentinţă, e legală, aţi câştigat, dar de aici mai sunt paşi, că trăim în România".
Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş şi avocatul Mihail Cosmin Vasile au fost arestaţi preventiv de judecătorii Curţii de Apel Braşov, fiind acuzaţi de trafic de influenţă într-un dosar disjuns din cel în care 17 persoane, între care fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Tudor Chiuariu au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, privind retrocedări ilegale de păduri.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, respectiv de 43.227 de hectare, rămasă irevocabilă, "interesul persoanelor care se ocupă în mod obişnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, ştiut fiind că valoarea unei păduri creşte proporţional cu mărimea suprafeţei compacte".
Unul dintre primii interesaţi de pădurea retrocedată lui Gheorghe Paltin Sturdza a fost şi Gheorghe Ceteraş, care l-a contactat pe Sturdza şi i-a cerut să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv, susţin anchetatorii.
Procurorii anticorupţie prezintă, în documentul prin care a fost reţinut Gheorghe Ceteraş o înregistrare din 26 iulie 2012 a unei discuţii dintre Ceteraş, Paltin Sturdza şi avocatul Cosmin Mihai Vasile, care a avut loc la Braşov. Anchetatorii arată că Paltin Sturdza a făcut această înregistrare cu un ceas care avea funcţie de înregistrare audio-video, precum şi cu un reportofon, pe care îl avea asupra sa, aceste probe fiind ridicate de procurori în 15 octombrie 2014, în urma percheziţiei făcute la locuinţa lui Sturdza.
Din discuţie rezultă că Gheorghe Ceteraş încerca să intre pe filiera retrocedărilor ilegale şi să cumpere de la Paltin Sturdza teren din suprafaţa de peste 43.000 de hectare de pădure obţinută de Sturdza în urma unei decizii ilegale a instanţei.
Sturdza: Practic mai e… Da spuneţi, cum aţi auzit de mine? Cum aţi avut telefonul şi astea…
Ceteraş: O să vă spun dumneavoastră… De la domnul (neinteligibil). Eu anul trecut am câştigat 5.050 de hectare.
Sturdza: Câştigat? Prin recuperare?
Ceteraş: Vedeţi dumneavostră… Titlul de proprietate, pus în posesie, tot, tot, tot, tot… Eu într-o lună jumate le-am rezolvat toate. Punere în posesie, tot, tot, tot, tot. Aşa am auzit de dvs…
Sturdza: Dar cine v-a dat numărul meu de telefon?
Ceteraş: Trăim în România, v-am spus… Nu fac parte din băieţii cu ochi… antene… eu îmi văd de treaba mea şi ştiu ce am de făcut… Ă … un prieten am auzit.
Sturdza: Din Brăila?
Ceteraş: Nu, nu… De pe la Covasna de undeva… Aici aţi avut…
Sturdza: Cu cealaltă treabă… Am înţeles… Dacă e Covasna…
Ceteraş: Da, şi mi s-a spus: «Mă, tu mai ai nişte bani. Poate intri într-o colaborare… Poate o cumperi, poate faci (neinteligibil)». Ce suprafaţă? «43.000 de hectare». Sincer să vă spun, am început să sap. Cât ar fi liber, cât ar fi ocupat, cât ar fi nu ştiu ce, nu ştiu cum… Îmi cer scuze că am făcut treaba asta, dar când venim aici, să ştim ce discutăm…
Sturdza: Păi şi de unde aţi aflat, de la Ocolul Silvic, de unde?
Ceteraş: Domnule, vă spun altceva: eu, titlu-i ăsta, se poate citi, sentinţa e aici, când am câştigat-o, şi într-o lună jumate le-am avut toate la mână. Şi titlul, şi punere în posesie, şi tot. Mai am…
Sturdza: Da, dar câte hectare?
Vasile Cosmin: 5.000…
Ceteraş: 5.000… 5.000… uitaţi, 5.000 şi 50 de hectare.. (n.n. – se apleacă spre el şi îi indică lui Sturdza cu degetul pe un document pe care acesta îl deţine). Şi, culmea, că pe Covasna, hai numai să vă spun.
Sturdza: …Gura Teghii…
Ceteraş: Gura Teghii, da?
Sturdza: …la Buzău.
Ceteraş: Da. La Buzău. Pe Covasna, acuma la Sfântu Gheorghe am pe 11 septembrie recursul pentru 5.666, dar şi pe alea trebuie să le câştig.", se arată în documentul procurorilor.
În continuarea discuţiei dintre cei trei, Ceteraş îi explica lui Sturdza cum a ajuns să revendice peste 5.000 de hectare de pădure din Covasna:
"Vasile Cosmin: Tot în Covasna. Deci, aceasta de 5.000 de hectare care o ţineţi dumneavoastră în mână, titlul ăsta, este pe partea Buzăului. Iar acuma, pe coama muntelui o avem pe cea de pe Covasna.
Ceteraş: Pe Covasna. Care şi aia se va rezolva.
Sturdza: Poftim?
Ceteraş: Şi aia se va rezolva, (neinteligibil) lui Dumnezeu, că mai presus de lege nu e nimeni. E o hotărâre judecătorească, aia e punere în posesie. Aici e sentinţa, când s-a câştigat. În aprilie… Şi eu în aprilie am… şi titlul…
Sturdza: SC Forestiera Ardeleana.
Ceteraş: Da… da…
Sturdza: Cu asta v-aţi judecat?
Ceteraş: Nu, eu am luat dreptul litigios de la ei, în 2010… în 2011…
Ceteraş: Da… Ardeleana. Şi tot ei au pe Covasna. Au… în total au fost 17.000 de hectare. Din 17.000 de hectare, ce a fost liber pe Covasna e liber.
Vasile Cosmin: Pe Covasna, noi am cerut doar ce mai este liber.
Ceteraş: Ce mai este liber. Ca să nu mai tărăgănăm cu timpul, (neinteligibil), s-o lălăim, îs libere 5.666 de hectare pe Covasna.".
Potrivit discuţiei redate în anchetatori în documentul citat, Gheorghe Ceteraş a trecut la negocieri cu Paltin Sturdza, întrebându-l ce intenţii are legat de suprafaţa de peste 43.000 de hectare de pădure:
"Ceteraş: Haideţi să trecem la fapte. Dumneavoastră…
Sturdza: Deci dvs. aveţi pădurea asta în posesie?
Ceteraş: Da.
Vasile Cosmin: Da, este în proprietatea dânsului. 5.050 de hectare.
Ceteraş: …şi … bine, mai am şi alte bunuri (neinteligibil). Eu am vrut să am o discuţie cu dvs. Altfel, nu ştiu. Vreţi să o vindeţi în stadiul în care e, vreţi să o recuperaţi…
Sturdza: Stai puţin, când spui în stadiul care e la ce te referi? La întinderea pădurii, la…
Ceteraş: Nu, aici dvs. aveţi o sentinţă, nu, e legală, bine, aţi câştigat în revizuire, dar de aici mai sunt paşi. Paşi, că trăim în România. Sunt… Dvs. ştiţi, sunt oameni care din 2007 nu sunt puşi în posesie. Asta e România, ce să mai".
Procurorii susţin că în întâlnirea din 26 iulie 2012, de la Braşov, Gheorghe Ceteraş şi avocatul Cosmin Vasile i-au pretins lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de pădure, respectiv 25 la sută din suprafaţa de peste 43.000 de hectare, "în schimbul determinării funcţionarilor din judeţul Bacău (prefect – preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar, ITRSV, Direcţia silvică) să efectueze cât mai urgent punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate".
Paltin Sturdza nu a acceptat propunerea celor doi, întrucât a considerat că este prea mare comisionul cerut.
Ceteraş şi Vasile mai sunt implicaţi într-un dosar penal de la DNA Ploieşti, ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 de hectare de pădure la Gura Teghii în judeţul Buzău.
Cătălin Frangulea, www.jurnaluldeialomita.ro

2 comentarii

  1. Toată lumea știa cine e și ce a făcut văcarul ăsta, și nimeni nu avea nici o problemă să se afișeze sau să facă afaceri cu el. Și politicienii, și ziariștii… sunt pline ziarele cu "binefacerile" lui! N-ați avut nici unul nici o problemă să ciuguliți grăunțe din palma lui!

    Ia uite, articol din 2012, să nu vă prefaceți că nu știați! http://www.evz.ro/prefectura-buzau-a-pacalit-statul-roman-vacarul-satului-a-ajuns-regele-padurilor-101445.html

  2. Mai bine mai tarziu decat niciodata! acuma bine ca l-au bagat la bulau dar mai important decat asta e cum se recupereaza toti banii sa-i bagam in spitale si scoli nu praf in ochi cat a aruncat el in timp ce fi-su dadea 100 milioane pe zi la pacanele iar nevasta-sa se afiseaza in masini de ultima generatie . 

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.