Recomandări pentru şoferi

0
Prudenţă maximă şi distanţă corespunzătoate  în trafic sunt  recomandările cele mai uzitate de poliţiştii rutieri în această perioadă de timp. De asemenea, conducătorii de vehicule pe două roţi trebuie să renunţe la deplasările în condiţiile actuale.
Administraţia Naţională de Meteorologie transmite, pentru perioada următoare, că vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării.  Din acest motiv poliţiştii ialomiţeni recomandă participanţilor la trafic sa respecte cu sfinţenie regulile de circulaţie şi măsurile de prevenire a accidentelor rutiere.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe  şoferi ca atunci când traversează zone unde partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă să manifeste maximum de prudenţă, să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic – depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta şi altele.
O altă măsura de siguranţă în trafic este echiparea automobilul cu pneuri corespunzătoare, iar conducătorii auto trebuie să ştie că pe carosabil umed sau îngheţat  nu trebuie să bruscheze comenzile maşinii şi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum
Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legala de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.
Referitor la circulaţia în condiţii de ploaie, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de şosele.
Un alt factor care afectează buna desfăşurare a traficului rutier este vântul, iar poliţiştii atenţionează cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic.  Astfel pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
Elena Oancea, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.