Redistribuirea banilor pentru sănătate

0
Contribuţiile plătite de ialomiţeni pentru asigurările de sănătate acoperă doar 60 % din contravaloarea serviciilor medicale asigurate în judeţ. În Ialomiţa, bugetul este deficitar, iar pragul stabilit de ministerul sănătăţii pentru fondurile colectate şi păstrate la nivelul fiecărui judeţ, va periclita decontarea la timp a cheltuielilor înregistrate în sistemul medical al judeţului.
Preşedintele-director al Casei Judeţene de Sănătate, Mihai Geantă, precizează că pentru funcţionarea serviciilor medicale, în Ialomiţa au fost atrase anul acesta peste 500 de miliarde de lei vechi.
Lunar, în Ialomiţa se colectează la fondul de sănătate 65 de miliarde de lei vechi şi se cheltuie aproape dublu, circa 120 de miliarde. Chiar şi aşa, farmaciile au de recuperat restanţe din luna martie, în valoare de peste 80 de miliarde de lei.
De la 1 ianuarie, sumele colectate la nivelul fiecărui judeţ se vor păstra în procent de 60% pentru cheltuielile proprii, iar diferenţele vor merge la redistribuire. Este posibil ca măsura să-i dezavantajeze pe beneficiarii de servicii medicale din Ialomiţa, inclusiv salariaţii din sănătate, pentru că judeţul are un potenţial mai mic de fonduri şi cheltuieli duble. Măsura îi va afecta pe furnizorii de servicii medicale, pentru că la redistribuire se va ţine cont de adresabilitatea existentă. Cu cât mai mulţi ialomiţeni se vor adresa unităţilor medicale din Bucureşti sau Constanţa, cu atât mai multe fonduri se vor îndrepta spre aceste centre.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.