Schimbarea Constituţie şi regionalizarea României sunt obiectivele de căpătâi ale Guvernului Ponta în 2013.
Împărţirea ţării în 8 regiuni reprezintă o prioritate în relaţia cu Uniunea Europenă şi vizează perioada de bugetare 2014-2020 când accesarea fondurilor europene va fi condiţionată de formula regiunilor.
Măsurile au fost prezentate de subprefectul judeţului, Marin Constantin în cadrul emisiunii Agenda Publică:
audio MARIN CONSTANTIN
Regiunile vor fi conduse de un guvernator iar alegerile pentru desemnarea acestuia vor avea loc în acest an.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro
Raman si judetele sau nu?
cred ca nici ponta nu stie la ora asta.
Pana in 2014, la regionalizare, măsuri fiscale cu impact major şi care nu au fost discutate în prealabil cu medioul de afaceri au fost anunţate astăzi de Guvern prin proiecte de ordonanţă. Acestea au fost supuse dezbaterii publice, dar ar urma să intre aproape sigur în vigoare, în condiţiile în care au fost incluse în proiectul de buget făcut public astăzi de Guvern. Termenul de la care prevederile ar urma să fie implementatet este 1 februarie. Este vorba de propuneri care încalcă prevederea potrivit căreia măsurile trebuie anunţate cu şase luni înainte de a fi incluse în Codul Fiscal. Multe dintre ele sunt noutăţi absolute pentru mediul de afaceri.
Graba autorităţilor de a colecta noi fonduri transmite, potrivit altor specialişti, că guvernul are nevoie disperată de bani şi, mai mult, că noul acord cu FMI este în pericol. Astfel, deoarece nu are posibilitatea de a îşi asigura noi surse ieftine prin credite de la bănci, în viitor, Guvernul s-a gândit să ia bani gratis de la mediul de afaceri.
Impozit pe cifra de afaceri
Regimul microîntreprinderilor se schimbă prin ordonanţa de modificare a noului cod fiscal. Astfel, pragul de intrare în categoria micro scade de la 100.000 de euro, în echivalent lei, la 65.000 de euro. Impozitul pe cifra de afaceri devine obligatoriu. Astfel, firmele care au realizat venituri sub 65.000 de euro până la data de 31 decembrie 2012 sunt obligate să plătească impozit de 3% pe cifra de afaceri şi nu mai au dreptul să opteze pentru varianta impozit 16% pe profit ca până acum. Practic, ca să îţi permiţi să ai cât de cât câştig cu astfel de impozite, trebuie să ai un business cu o rată a profitabilităţii de 40%. Reglementările arată că, pentru anul 2013, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013 şi persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute de acest sistem de impunere. Persoanele juridice care au realizat venituri între 65.001 euro şi 100.000 euro şi care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la modificările aduse prin proiectul de ordonanţă, păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.
Taxa pe monopol
Guvernul va institui o taxă „pe monopolul natural” din sectorul energiei electrice şi al gazului metan aplicabilă operatorilor de transport şi distribuţie, care va fi impusă începând cu luna februarie 2013 şi valabilă până la sfârşitul anului 2014, perioadă în care autorităţile estimează venituri suplimentare de 127,4 milioane euro. Taxa va fi calculată pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale, potrivit unei proiect de ordonanţă elaborată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). MFP apreciază că prin aplicarea acestei taxe bugetul de stat va înregistra în acest an venituri de 257,5 milioane de lei (59,3 milioane euro), respectiv 295,7 milioane de lei (68,1 milioane euro) anul viitor, se menţionează în nota de fundamentare.
Astfel, taxa va fi de 0,45 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie, de 1,25 lei/Mwh în cazul cantitiăţii distribuite şi de 1,7 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate numai prin sistemul de transport. De la plata taxei vor fi exceptaţi operatorii de distribuţie care prestează acest tip de serviciu pentru mai puţin de 100.000 clienţi.Potrivit MFP, companiile vizate de această taxă vor putea „suporta impunerea unei astfel de taxe”, întrucât toate au profit.
Suprataxă pentru extracţie de gaze
Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector, scrie mediafax.ro, care citează un proiect de ordonanţă lansat în dezbatere publică.
Taxa va intra în vigoare la 1 februarie şi va fi aplicată până la finele anului 2014.
„Operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici apaţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata taxei asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale”, se arată într-un proiect de ordonanţă.
Fara referendum national, modificarea legii fundamentale a Statului roman si, implicit, regionalizarea tarii nu vor avea loc. Nu votati modificarea Constitutiei Romaniei! Nu dati legitimitate acestei incercari ticaloase de dezmembrare a patriei!