Restricţii la circulaţia animalelor, pe teritoriul judeţului Ialomiţa

0

_DSC3984

Ca urmare a confirmării unui număr însemnat de focare de boala limbii albastre, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa anunţă proprietarii şi deţinătorii de rumegătoare că întreg teritoriul judeţului se încadrează în zona de protecţie, cu măsuri speciale pentru limitarea transmiterii bolii.  Aria cuprinde o zona de control, de la 0  la 20 km, şi o zona de protecţie între 20 şi 100 km în jurul focarelor de Bluetongue.
În aceste condiţii, bovinele, ovinele şi caprinele, situate în zona de control pot circula doar în acest sector, iar din zona de control către zona de protecţie de pe teritoriul României, rumegătoarele pot fi expediate numai pentru tăiere imediată, cu condiţia ca în ziua transportării să nu prezinte niciun semn clinic de boală.
Normele permit intrarea rumegătoarelor din zona de protecţie în zona de control fără posibilitatea de reîntoarcere în arealul iniţial.
În Ialomiţa sunt la acest moment 29 de localităţi incluse în zona de protecţie, cu posibilităţi mai mari de circulaţie a rumegătoarelor, iar toate celelalte sunt incluse în zona strictă, de control. La mai mult de 20 de Km de un focar de boala limbii albastre mai sunt Bucu, Ograda, Ţăndărei,  Gimbăşani, Mărculeşti, Gura Văii, Sudiţi, Săveni, Frăţileşti, Platoneşti, Lăcusteni, Movila, Valea Ciorii, Dumitreşti, Murgeanca, Bucşa, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Luciu, Hagieni, Giurgeni, Vlădeni, Făcăeni, Progresu, Borduşani, Cegani, Feteşti, Stelnica şi Maltezi. Toate localităţile din centrul, nordul şi vestul judeţului sunt în zona de control.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.