După 20 de ani: s-a spart buboiul ?

14

Edvard Munch The Scream

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bucureşti au început urmărirea penală faţă de un număr de 96 persoane (profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora), în legătură cu presupuse infracţiuni de corupţie săvârşite la examenul de bacalaureat la nivelul judeţului Ialomiţa, în cursul lunilor iunie-iulie 2012.
Concret, s-a dispus începerea urmăririi penale față de următorii:
DUMITRU OTILIA, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, având calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată,
BALACIU NICA, profesor de psihologie şi director la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, preşedinte al Centrului zonal de evaluare 100 și GOGOTĂ CĂTĂLIN, profesor de geografie la Grupul Şcolar Vlădeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată,
STERE SORIN, CURT MARIUS, MANEA CRISTIAN, SANDU ELENA DULCINICA şi DINU RĂZVAN MARIUS, profesori evaluatori, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată,
BÂRA LIVIU-RADU, profesor de matematică şi director adjunct la Grupul Şcolar „Sfânta Ecaterina” din Urziceni, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență în formă continuată
În aceeași cauză s-a dispus începerea urmăririi penale și față de alte 87 de persoane, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.
Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice că, în schimbul facilitării acordării unor note mai mari sau care să asigure promovarea examenului de bacalaureat, profesorii din grupul infracţional organizat au pretins şi primit de la candidaţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 euro şi 1.300 lei/disciplină de concurs. În cadrul grupului infracțional organizat, cadrele didactice sus menționate aveau, fiecare, atribuții clar stabilite, întreaga activitate fiind condusă şi coordonată de inspectorul școlar Dumitru Otilia care avea și calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat. Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidaților la examen, pentru a fi înscrise în anumite locuri pe lucrările scrise. Lucrările astfel marcate de către candidaţi erau identificate de Balaciu Nica și Gogotă Cătălin, președinte, respectiv membru în cadrul centrelor zonale de evaluare şi erau repartizate profesorilor evaluatori implicaţi în activitatea infracţională. Aceștia din urmă au utilizat trei modalităţi frauduloase de corectare şi de înregistrare a rezultatelor în scopul asigurării promovării probelor de bacalaureat, după cum urmează:
– acordarea unor note supraevaluate raportat la conţinutul lucrărilor;
– completarea lucrărilor candidaţilor de către profesorii evaluatori cu rezolvarea corectă a subiectelor, integrală sau parţială (în prealabil, profesorii le ceruseră candidaţilor vizaţi ca, în situaţia în care nu cunosc răspunsul în întregime sau în parte al subiectelor, să lase spaţii libere în lucrare, astfel încât să se poată interveni şi completa răspunsul);
– consemnarea unor note vădit mai mari în catalogul electronic şi, implicit, în diplomele de bacalaureat, în raport cu notele acordate pe lucrări.
Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE, Directia Nationala Anticoruptie

14 comentarii

 1. Asa le trebuie ca din momentul in care a venit “doamna otilia” la conducere numai astfel de lucrusoare se intampla…nu imi pare rau, chiar ma bucur

 2. este incredibil cum un om care apela la interventia parintilor sa aibe grija copiii ca la cel mai mic pas gresit pot fi eliminati din examen, sa fie chiar el cel care le spunea ce semne sa puna sau sa faca pentru a trece in defavoarea prostilor care invata noaptea cu picioarele in apa rece

 3. Vorbe/n vânt! Stați liniștiți, tot ei vor conduce învățământul ialomițean din septembrie. Deviza: Profesori buni, elevi mai bine pregătiți! Frumos, nu? Unde/i ordin, nu/i tocmeală! Vedeți schimbările directorilor din școli în timpul vacanței…a inspectorilor … pe furiș! Primează competența! Și coloratura!

 4. Nu, nu, expertul in astfel de aranjamente este Stavar! Cine a fost la orice ex. pe timpul mandatului sau STIE! Diferenta este ca el s-a coalizat cu dusmanii sai, cand i-a mirosit, punandu-i directori, insp. etc. la ordinele sale! Mergea perfect mecanismul! CINE ARE PUTINA MINTE VEDE LIMPEDE MIZERIA PERPETUA DIN INV. IALOMITEAN! De altfel, incompetenta este dovedita de statistici… pe ultimele locuri la orice!

 5. AOLEEEEUUUUU! Ce draguta esti tu MARA draga. Bravoooo justitiei, daca se va continua cu decizii clare. Marooo, faaa , asta e vorbesc asa ca esti penibila, stii ca la tara, sau pe sant… nu e rautate e realism total. In tot orasul , in slobozia nu mai zic, se stia clar la cine poti merge ca sa rezolvi ceva. Ce tot o dam pe alaturea, nu e rautate, e realism suta la suta. Magarii sau facut, iar respectivii au facut-o, acum, de oaie. Bai stere si altii, pai voi aveti bani cacalau, ce vati compromis la niscai banuti. Rusine sa va fie. Ce educatie sa mai puteti face???? Rusine si la … daca nu, macar cu o amenda penala, ca deee, cam sunteti PENALI dragilor si desigur cu DEMISIAAAAAAAAAAOLEU, doamna de FIER, sau mai bine zis DOAMNA INFRACTOARE.

 6. da….adevart, “domunul” stavar impreuna cu “domnul”ercuta erau ASI in asa ceva….pentru un post la tara pe care mi-l “promisese”mi-a cerut 200 de euro insa postul s-a dat pe sub mana….cum se cam practica pe la noi in judet…impreuna cu directorul de la unitatea scolara….stati lin k nu numai la bac se practica mita….si pentru posturile de educatori care sunt “SUPER PLATITE”…te jupoaie de piele….nu imi pare rau deloc….ca si doamnele mai sus mentionate sunt cam acelasi tipar….

 7. Fantastic! Cum, tocmai Fulgerica, sefa de la inspectorat, sefa femeilor social democrate, mare sefa la pesede, paracioasa si apropiata lui Ciuperca si a lui Costica de Albesti, prietena lui Bacanu – viceprimarul cel bardahanos si nesatul, s a m d.
  Fantastic, coruptia sub scaunul cinstitului Ciuperca? Cum el, preacinstitul nu stia? de ce nu i-a dat afara din partid si din functii? La fel s-a intamplat si cu doctoru’ si juristu de la spital! De ce nu-i da afara daca este singurul cinstit? Are “carlig”? I-l au pe Ciuperca la “mana” cu ceva? Sau sunt o gasca de spagagii si corupti cu totii?
  Demisia! Lasati pe altii. Pacat, poate cei epurati de Ciuperca erau un pericol pentru gasca?
  Fantastic! Cine ne da noua exemplu! Cine ne educa copii! Desteapta-te Slobozie si Ialomita!

 8. Bine ca a turnat Taifas si-a picat Bebita la bulau ca, dosarul Bac 2012 ramanea istorie cu Otilia simplu martor…Asa, Otilia va pleca la puscarie impreuna cu gasca ei de incompetenti, iar Ciuperca o sa …n-o sa nimic, domnilor. Asta este tragedia politicii de cacat: Ciuperca va continua sa ne prosteasca in continuare.

 9. de unde sunt părinţii şi absolventii trimisi in judecata? ca ar fi interesant sa aflam si cine a dat spaga, ca poate profesorii astia au fost niste intrumente politice iar adevaratii vinovati, chiar daca numai moral, sunt in alta parte. stiu ca asta nu-i scuza cu nimic pe cei incriminati, dar mi se pare ca in dosar a aparut un ţap ispăşitor: insp gen şcolar!

 10. Tatal lui Liviu-Radu Bara a fost tot profesor de matematica si primar pdsr (inaintasul psd pentru tineri) la Sfantu Gheorghe, a facut EVIDENT potlogarii; de unde se vede ca adevarup proverbului cu aschia ce nu sare departe de trunchi. Totusi, nu credeti ca trebuie sa retezem odata trunchiul hotilor usl PRIN VOT?

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.