Sâmbătă sunt Moşii de vară

0

FLR_9844

Sâmbătă sunt Moşii de vară, iar în tradiţia populară există obiceiul să se împartă farfurii cu mâncare şi căni cu vin sau suc, în memoria celor dragi care nu mai sunt printre noi.
De sâmbăta morţilor, înaintea Rusaliilor, se face colivă şi se merge la biserică pentru pomenirea părinţilor, moşilor şi strămoşilor adormiţi. Apoi, la orele prânzului, femeile satelor împart vase din lut cu mâncare gătită special după preferinţele celor în numele cărora dau de pomană. 
Oalele şi străchinile din pământ sunt mai scumpe acum decât cănile şi farfuriile, iar tradiţia este uşor ameninţată, spune o doamnă de la oraş pe care am întâlnit-o în piaţa mare din Slobozia, la cumpărături de vase pentru moşi:
audio mosi de vara
De moşi, cănile sau oalele de pământ se gătesc cu bomboane şi biscuiţi înşiraţi pe aţă, de care se leagă cireşe şi în care bătrânii puneau chiar apă cu zahăr, în lipsa vinului sau a sucului de astăzi. Tot tradiţională este ciorba groasă, cu tăiţei sau fidea, iar pentru copiii morţi, de obicei, se împarte orez cu lapte. De sâmbăta morţilor nu se spală şi nu se mătură, pentru că în credinţa populară acestea presupun praf şi lături, în loc de aburul cald mâncării pentru sufletele celor plecaţi.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.