Sarbatoarea puterii florilor

0

Cununi din flori de sânziene şi răvaşe cu flori de tei – sunt darurile pe care le-au oferit astăzi reprezentanţii Muzeului Naţional al Agriculturii, în cadrul manifestărilor dedicate sărbătorii de Drăgaică.

În buna tradiţie, gazdele au prezentat publicului atât obiceiurile locale, cât şi implicaţiile spirituale ale sărbătorii populare.

Îmbrăcaţi în costume populare şi cu seceri în mâini, gata de treierat, membrii ansamblului „Drăgaica”, din Căzăneşti au prezentat, pe platoul muzeului, dansurile populare câmpeneşti, specifice la culesul recoltelor de păioase.

Drăgaica este sărbătoarea florilor, sau, mai bine spus, a puterii florilor…Pentru a sublinia magia plantelor naturale, din Italia au venit la Slobozia reprezentanţii Muzeului Ţăranului Român. Directorul de patrimoniu, Georgeta Roşu, are convingerea că în obiceiurile străvechi tămăduitoare, există, fie şi numai un dram de ştiinţă.

Cum unul dintre simbolurile florilor este dragostea, expoziţia deschisă astăzi are şi rolul de a îndemna spre iubire. Directorul Muzeului Naţional al Agriculturii, Răzvan Ciucă, pledează pentru întoarcerea la natura primordială, de început….

Drăgaica este sărbătorită în Ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Cum nimic nu e fara rost sub soare, preotul Dragoş Stanciu, aminteşte de menirea omului pe pământ şi de începutul umanităţii în Grădina Raiului…

Printre învăţămintele populare păstrate de generaţii se numără acelea conform cărora sarea este bună la rană, ca să oprească sângerarea şi să cureţe locul rănit, iar călătorul care pleacă la drum lung să aibă asupra lui trei căpăţâni de usturoi, pentru a fi ferit de duhurile rele. Poveţele însoţesc obiectele de patrimoniu expuse la Muzeul Naţional al Agriculturii, din Slobozia, până la sfârşitul verii.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.