Sărbători îndoliate în Ialomiţa pentru mai multe familii – viteza şi neatenţia au băgat în pământ 7 persoane şi în spital alte 8

0

Toate aceste nenorociri au venit în noaptea de Sfântul Nicolae – un sfârşit de săptămână însângerat din punct de vedere al evenimentelor rutiere produse pe drumurile din judeţ.
De la bal – la spital – aşa s-a întâmplat sâmbătă noaptea când s-a produs primul accident.
Patru persoane se întorceau de la o petrecere la 3 dimineaţa când în zona Combinatului de la Slobozia, într-o curbă uşoară şi în condiţiile unui carosabil umed, şoferul maşinii, posesor al permisiului de circulaţie de câteva luni, a pierdut controlul volanului şi a intrat într-o altă maşină care venea regulamentar din faţă.
Rezultatul impactului – cinci morţi şi 2 răniţi grav.
Cel de-al doilea eveniment rutier grav s-a produs aproximativ trei ore mai târziu, pe strada Călăraşi din municipiul Feteşti, când un bătrân de 75 de ani, s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure, fiind accidentat mortal de un microbuz de transport persoane.
Şoferul a fost depistat cu aparatul Drager care a indicat o valoare de 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Ultimul eveniment rutier grav a avut loc în aceeaşi zi, în jurul orei 16.00, pe DN2, în localitatea Cotorca, unde, în condiţii de trafic intens, un şofer buzoian, în vârstă de 55 ani, conducea un autoturism Dacia Logan pe DN 2, pe direcţia Urziceni – Buzău.
A pierdut controlul direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu un autoturism Nissan Terrano, condus din sens opus de un şofer din Bucureşti.
În urma accidentului conducătorul auto din Buzău a murit pe loc iar 4 persoane din maşina de Bucureşti printre care şi doi copii: unul de 3 ani iar celalalt, bebeluş de 4 luni, au fost ranite.
În toate cazurile enumerate au fost întocmite dosare penale, desfăşurându-se activităţi pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentelor.
Şi mai trist este că în majoritatea cazurilor, din neatenţia unora mor oameni nevinovaţi, oameni care au plecat la drum fără să ştie că nu vor mai ajunge la destinaţia propusă pentru că altcineva inconştient le-a luat viaţa…
O concluzie la cauzele tuturor acestor nenorociri pare să rămână nerespectarea regimului legal de viteză, dar şi neutilizarea centurii de siguranţă al cărei scop nu este luat în serios de majoritatea şoferilor.
La fel de grav este că şi indisciplina pietonilor face victime, traversând haotic străzile, fără să se asigure şi fără să realizeze pericolul la care se expun.
Dacă bilanţul poliţiei rutiere indica pe primele nouă luni ale anului o scădere a ratei accidentelor în Ialomiţa cu aproape 20 de procente, ultimele evenimente vor răsturna în mod agresiv balanţa spre o cotă extrem de ridicată a cazurilor.
Acest fapt va da peste cap o întreagă muncă de prevenire a poliţiei rutiere în scopul reducerii numărului de accidente de circulaţie, transformând toate eforturile într-o muncă de Sisif.
Sau ar putea scoate mai mulţi agenţi în stradă care să fie prezenţi în trafic mai ales în zonele în care şoferii calcă pedala la maxim şi sunt cu risc de accidente.

Elena Marin

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.