Sarbatorile de iarna sunt petrecute de ialomiteni conform traditiilor si obiceiurilor împământenite din moşi strămoşi

0

Din ajunul Craciunului si pana in ziua de Anul Nou, colindatorii pornesc in alai, oprindu-se la casele oamenilor pentru a le vesti Nasterea Domnului si a le face urari de sanatate si belsug. In satele ialomitene, copiii incep a  colinda din seara de Ajun, cand merg cu Mos Ajunul. Ce alte obiceiuri se practica in judetul nostru in perioada sarbatorilor de iarna, aflam dintr-o relatare de Clementina Tudor:
audio ajun 
Colindatul in Ajun se face seara si, in general, cetele sunt formate din copii, de la 6 pana la 15 ani, majoritatea baieti  Acestia nu au urari lungi si, de obicei, ei sunt cei care colinda “cu steaua”. In Muntenia, Oltenia, Transilvania si Dobrogea, se merge cu mos-ajunul sau la colindete. Daca in seara de Ajun, primii colindatori si vestitori ai Nasterii Domnului sunt copiii, in prima zi de Craciun, inca de dimneata, se aduna cetele de flacai si pornesc sa colinde la portile satenilor. Ei au pregatite colindele de casa, de fata, sau de baiat, pe care le canta la cererea gospodarilor care fie vor sanatate pentru copii, fie belsug in casa.
In Muntenia, pe langa colindele obisnuite, specifice sunt colindele “Sus boieri nu mai dormiti”, “Ia te scoala tu domn bun”, “Maria se preumbla”,  si “Ia sculati boieri sculati”.
Se spune ca toti cei care primesc colindatorii in Ajun si de Craciun, vor avea un an bun si imbelsugat.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.