Obiceiul străvechi, de a ieşi cu măgăruşii şi caii la biserică pentru a fi botezaţi de preoţi, urmat de întrecerea pe izlaz, se repetă cu sfinţenie în fiecare an, pe 6 ianuarie.
audio BOBOTEAZA
Ziua de Bobotează este mult aşteptată de gospodarii ialomiţeni, dar protagoniştii sunt caii… Cei mai harnici dintre proprietari îşi pregătesc din timp caii pe care îi spală, îi ţesală, îi gătesc cu salbe de clopoţei şi le împletesc coamele şi cozile cu funde roşii, ca să nu se deoache!
Parada are loc după liturghie şi slujba de sfinţire a apei, când preoţii ies în faţa bisericilor ca să boteze mai întâi măgarii, după cum spune Ilie Clinciu, viceprimar la Mărculeşti.
Spectatori la fala bărbaţilor sunt femeile şi copiii. Cu grijă să nu verse o picătură din cana plină cu agheazmă mare, mamaia Violina Vintilescu, din Cosâmbeşti, spune că deşi păşeşte spre 70 de ani, soţul ei nu se lasă de obiceiul de a ieşi cu calul la Biserică, în ziua de Bobotează.
La Sudiţi, tradiţia prinde aripi. Pentru a stimula participarea la întrecerile de la marginea comunei, primarul Vasile Şincan a organizat în premieră anul acesta concursuri de viteză şi de obstacole, cu premii în saci de ovăz…
Printre flăcăii înscrişi la întreceri s-a numărat şi Aurel Şerban, de 18 ani, care a concurat cu calul GICĂ, un armăsar de numai un an şi jumătate.
Competiţia a gâdilat şi orgoliile participanţilor, necăjiţi că nu s-au calificat în finala de pe uliţa strâmtă, de la marginea comunei.
Invariabil, parada căruţelor şi întrecerile călăreţilor s-au încheiat la Mat. Sărbătoarea Bobotezei este urmată de Sfântul Ion, ziua la care se încheie cu adevărat sărbătorile de iarnă. Sănătate şi bucurii vă dorim, aşadar, la început de an, iar sărbătoriţilor zilei le urăm ,,La mulţi ani“!
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro