Scandal pentru urna mobilă la Perieţi, bătaie pe voturi în judeţ

0

Referendumul naţional a radicalizat şi mai mult clasa politică şi populaţia ţării. Poziţiile antagonice ale celor două tabere, PRO şi CONTRA demiterii preşedintelui, dar mai ales pragul electoral de peste 9 milioane de votanţi pentru validarea referendumului, au determinat o bătălie de gherilă pentru scoaterea oamenilor la vot, pe de o parte, şi pentru reţinerea acestora de a se prezenta la urne, de cealaltă parte. Grupul ţintă au fost pensionarii.
Printre soluţiile folosite în cazul obţinerii voturilor persoanelor în vârstă s-a numărat urna mobilă. La nivelul judeţului s-au înregistrat peste 3.000 de solicitări pentru votarea la domiciliu, iar în unele localităţi, cererile pentru folosirea urnei mobile au trezit multă suspiciune, cum este cazul la Perieţi.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Judeţean Electoral precizează că secţia de votare de la Şcoala Păltiniş a fost mutată la grădiniţa veche, pentru că localul este în reabilitare. Distanţa mai mare şi temperaturile caniculare au fost argumentele principale pentru circa 100 de locuitori ai comunei în solicitarea urnei mobile la domiciliu, spune Nicolae Drogeanu, dar cererile au fost contestate de primar pentru că nu aveau şi avizul medical.
Solicitări pentru urna mobilă a făcut şi directorul hotelului Parc din Staţiunea Amara, unde mai mulţi turişti aflaţi la tratament ar fi vrut să voteze, dar distanţa până în centrul oraşului era peste puterile lor de a o parcurge.
Înfiinţarea unei secţii de votare în staţiunea Amara a depins însă de Prefectura Ialomiţa. Conform prevederilor, o secţie specială de votare se poate înfiinţa pentru un număr de minim o mie de turişti, iar la cele trei hoteluri din Amara figurau numai 750 de persoane cazate.
O situaţie specială este şi la penitenciar. Din cei 470 de deţinuţi cu drept de vot din penitenciarul Slobozia, 410 au făcut cereri pentru a-şi exercita dreptul constituţional.
Urna mobilă se foloseşte şi în spitale… În cadrul spitalului judeţean de urgenţe s-au făcut 450 de solicitări pentru urna mobilă şi au fost repartizate proporţional la 3 secţii de votare din proximitate. Voturile de pe listele suplimentare nu se mai regăsesc însă în raportările către birourile electorale judeţene, numărul acestora fiind inclus în rubrica de total voturi exprimate, ceea ce introducere o notă de variabilitate privind participarea alegătorilor la vot dintr-o comună, oraş sau judeţ.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.