Şcoala din Smirna, renovată şi modernizată cu bani grei, a fost închisă după un an

0

Fetiţa sfătoasă pe care am întâlnit-o a sărit din microbuzul şcolar direct spre noi, reporterii de oraş, curioşi să vadă cum o şcoală cu ferestre termopan, sobe noi şi grupuri sanitare în care s-a investit o avere, zace cu lacătul pe uşă şi buruienile mai mari de pervazul ferestrei: „Am învaţat 2 ani în ea şi când am început clasa a treia am aflat că trebuie să ne mutăm la Griviţa. Mi-a părut rău, că era mare, spaţioasă… Înainte ca să cadă ar fi bine dacă s-ar face altceva. Un cămin sau altceva. Adulţii nu prea-i înţeleg…”

Aşa că, elevii din Smirna fac naveta la Griviţa. Primarul comunei, Vasile Stroe, spune că se încearcă transformarea şcolii într-o unitate de asistenţă socială, fie pentru copii, fie pentru bătrâni: „La şcoala din Smirna s-au stopat investiţiile ştiind ca în perspectivă aceasta se va închide. A trecut în conservare, ulterior vom vedea ce vom face cu spaţiul de la şcoală.

În faţa faptului implinit, adulţii ridică din umeri: cum nu mai sunt copii la şcoală, era ilogic să se mai plătească ore şi profesori suplinitori. Tanţa Berbecel este educatoare la grădiniţa din Smirna din 1977. Copii puţini ca acum nu s-a întâmplat să fie vreodată:  „Trebuia gândită treaba dinainte. Ştiţi cum se întamplă? Nouă ni se cer situaţii statistice de la 0 la 6 ani, anual. Trebuia sa se ştie la un moment dat că, la şcoala x de ce mai alocăm bani? Aici este problema. Au rămas numai sălciile, florile si buruienile.”

Pentru renovarea şcolii din Smirna s-au cheltuit aproape trei miliarde de la bugetul local şi fără număr, de la minister. Inspectorul general şcolar, Stavăr Ilie, spune că în alte localităţi sunt copii la şcoală dar unităţile nu au primit fonduri pentru investiţii: „Sunt şcoli care ar fi avut mare nevoie de banii aceia şi care ar fi trebuit reabilitate. Şi nu sunt bani. La Săveni, de exemplu. Ar trebui să fie terminată. Elevii de acolo învată într-un local impropriu de 2 ani.”

În Ialomiţa, 30 de şcoli sunt în şantier de mai mulţi ani, fie pentru că lucrările au fost abandonate de constructori, fie pentru că banii au fost insuficienţi pentru investiţiile gândite la început. Evidenţa fondurilor alocate în urmă cu 2-3 ani de ministerul educaţiei se  pierde pe drum, de la inspectorat la primării sau de la comune, la minister.

Din nou fetiţa: „ de dimineaţă ne îmbrăcăm, până vine microbuzul trebuie să fim gata. Vine microbuzul, ne ia, ne duce… ne este greu, mai ales copiilor mici de clasa I… La ora 6 sunt deja în picioare şi… este cam obositor pentru cei mici. Ne este somn, dar ne culcăm acasă înainte să scriem, că ai mintea odihnita şi înveţi mai bine…”

Clementina Tudor, Radio Campus

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.