Scolile vechi, abandonate

0

Din neglijenţa autorităţilor, zestrea arhitecturală a judeţului Ialomiţa va mai pierde câteva dintre clădirile cu valoare istorică, ridicate în perioada anilor 1900.

Un inventar privind starea tehnică a imobilelor din patrimoniul consiliilor locale, clasează în diferite stadii de degradare nu mai puţin de 40 de şcoli, în majoritate construite în perioada celor două războaie mondiale, după modelul Spiru Haret.

Localurile de şcoală au fost abandonate de autorităţile locale, pentru că efectivele de elevi s-au redus şi au fost transportate la alte unităţi.

Multe dintre şcolile abandonate au o poziţie centrală, la şosea sau chiar în mijlocul satului şi ar fi putut fi întreţinute de primării pentru alte servicii la nivelul comunităţilor.

Din zecile de construcţii vechi, echipa de inventariere a Prefecturii a remarcat arhitectura de la fosta primărie Malu Roşu, Căminul cultural Armăşeşti, Şcoala Răsimnicea, Pavilionul Şcolar Fierbinţi Târg, Şcoala Valea Bisericii, Căminul cultural Sineşti, Atelierul Şcoală Coşereni, Grădiniţa Grindaşi si Şcoala Corp C Grindu. În mod special, pentru aceste 9 imobile se propune accesarea unor programe de reabilitare şi întrebuinţare corespunzătoare valorii lor arhitecturale. Alte 4 clădiri, cu un grad mai mic de uzură, sunt propuse Consiliului Judeţean pentru transformarea şi utilizarea în obiective de interes judeţean.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.